top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Svjetski raritetna bugava i plavac mali – jeste li već kušali Vislander?


Priča o Vislanderu priča je o otočanima - o Višanima i Britancima. Dok je oko njih bjesnio Drugi svjetski rat, Vis je skrivao britansku zrakoplovnu bazu. U izolaciji je Višanima nedostajalo hrane, a Britanci su čeznuli za mirnodopskim užicima. Zato su nona Franka i dida Jure s vojnicima s britanskoga otočja sklopili još jedan savez - razmjenjivali su vino za hranu: suhi vojni obrok za plavac. Savršen reljef pjeskovitih polja i neprekidan trud učinili su taj otočni savez pobjedničkim.


Sanda Vojković, vinarija Vislander
Sanda Vojković, vinarija Vislander

Damir Radica, te Marko i Sanda Vojković modernom vinarijom Vislander odaju svojevrsni hommage svojoj baki (noni) Franki Vojković i pradjedu Juri Dorotiću, koji su protagonisti ove uvodne priče. Stoga su se odlučili posvetiti proizvodnji vina upravo od viških autohtonih sorti – vugave, kuča i plavca malog, koji u specifičnom pjeskovitom terroiru daje potpuno drugačija vina od plavaca uzgojenih na kršu i kamenu.


Autohtona vugava (bugava) vrlo je rijetka. Ukupne količine u Hrvatskoj, a samim time i u svijetu, ne prelaze 15ha, od čega je samo 1ha na Braču, a preostalih 14ha na Visu. Pa tako vinarija Vislander sa oko 7ha nasada ove sorte posjeduje 50% ukupne svjetske proizvodnje. Vugava se tradicionalno proizvodila kao stolno vino, no u Vislanderu su se odlučili za potpuno drugačiju filozofiju – vinarija je to koja je odlučila proizvoditi samo vrhunska vina.


Robert Brkić, enolog
Robert Brkić, enolog

Čini se kako im to polazi za rukom, jer su – što uz pomoć moderne tehnologije, što uz pomoć vrhunskog enologa Roberta Brkića - kreirali desetak vinskih etiketa koje stoje uz bok najboljim vinskim uratcima Hrvatske.


Sommelier Darko Lugarić i Sandra Vojković
Sommelier Darko Lugarić i Sandra Vojković

Prezentaciju u sklopu ciklusa „Vrijeme je za…“, pod vodstvom sommeliera Darka Lugarića, započeli smo s pjenušcem Komiška bonda, kupažom vugave i kuča – još jedne male i tipično viške autohtone sorte.


Uslijedila su mirna bijela vina: Bugava i Bugava Antique sa izraženim aromama marelice, tropskog voća i badema. " Vugava je interesantno vino, tipične sortnosti te nije usporediva ni sa jednim drugim. Ako išta na Visu treba čuvati onda je to ovo bijelo karakterno vino sa punim potencijalom sorte" – komentirao je znalac Franjo Francem nakon kušanja.


Došao je red na plavce, s nekoliko različitih položaja, za koje je karakteristično pjeskovito tlo (= mineralnost) i uzgoj na nadmorskoj visini od oko 100m. Riječ je o plavcima s velikim potencijalom odležavanja, uz preporuku dodatnog „peglanja“ tanina. Zbog svoje nježne i mineralne strukture, viški plavci sličniji su svojoj „braći“ sa susjednih Brača i Korčule nego li onima sa Pelješca. Sam otok Vis ima veliki potencijal ovog sortimenta i nema sumnje da će u godinama koje dolaze vinarija Vislander od plavca raditi još bolja vina, dok će neka od kušanih starenjem doživjeti svoje vrhunce.


Valja napomenuti kako vinarija posjeduje i destileriju u kojoj nastaju delikatesne rakije travarica i lozovača, likeri kruškovaču, rogačicu i orahovica, a posebnu pozornost posvećuju proizvodnji gina od rogača, kao i aperitivnom Limoncellu nastalom od koice autohtonog viškog limuna.


---

Pripremila: Irena Lučić, diWine Croatia

Foto: Marko Čolić


Comments


bottom of page