top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

"Trsek moj, zbudi se" - blagoslov vinograda u Sv. Ivanu Zelini


Direktorica TZ Sv. Ivana Zeline Marinka Zubčić Mubrin u obilježavanju proslave Sv. Vinka, zaštitnika vinograda
Direktorica TZ Sv. Ivana Zeline Marinka Zubčić Mubrin u obilježavanju proslave Sv. Vinka, zaštitnika vinograda

Sveti Vinko, đakon i mučenik iz vremena cara Dioklecijana, zaštitnik je vinogradara i vinara, a njegov spomendan već se dugi niz godina obilježava u vinogradima diljem kontinentalne Hrvatske kao početak nove vinogradarske godine. Tako je bilo i u Svetom Ivanu Zelini u kojem se Vincekovo, blagdan Svetog Vinka proslavio na tradicionalan način.


Robert Smrndić i supruga, vlasnici kleti Ljubekov gaj i domaćini proslave
Robert Smrndić i supruga, vlasnici kleti Ljubekov gaj i domaćini proslave

Domaćin proslave ove godine bila je Klet Ljubekov gaj, poznata po finoj hrani i još finijoj kapljici, a koja je okružena prekrasnim vinogradom u koje je domaćin Robert Smrndić pozvao sve okupljene. Po snježnom putu prema vinogradu, prisutne je pratilo i Hrvatsko pjevačko društvo Zelina s programom koji je govorio o običajima za Vincekova.


Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Koščec zalio je trsek
Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Koščec zalio je trsek

Program je vodio zabavni Borko Samec, velečasni Vlado Bogdan blagoslovio je vinograd, domaćin Robert Smrndić odrezao je prve rozgve s reznika dobrom, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Koščec, zalio je trsek dobrom vinskom kapljicom, a direktorica TZG Svetog Ivana Zeline, Marinka Zubčić Mubrin postavila je domaće kobasice kako bi nova vinogradarska godina bila rodna i plodna.

Popularni HPD Zelina obred rezidbe popratio je pjesmom „Trsek moj zbudi se“ a na kraju je pokazao i kako se pleše stari ples rajtek pored vinograda. Vinar Smrndić, u društvu svojih gostiju, zamolio je svetog Vinka, za još bolji urod u ovoj godini te zaštitu vinograda od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može činiti loše. Kakva će biti ova vinogradarska godina okupljeni gosti će i sami vidjeti. Naime, Smrndići su svima darovali odrezane grančice vinove koje će u toplini domova i propupati, a ti sitni 'grozdići' će najbolje pokazati kakva će biti ovogodišnja berba. Nakon blagoslova vinograda i starih običaja za Vincekovo, svi posjetitelji mogli su uživati u pravom zimskom ugođaju: vinskoj okrijepi uz kuhano vino, gemišt te kobasice i špek koje su sami ispekli na otvorenoj vatri.

---


PR: Alma Premerl Zoko

Foto: Nikola Zoko i TZ sv.Ivan Zelina

Комментарии


bottom of page