top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

U Tkalči otvoren Dark Blue Stores


Da je zagrebačka Tkalčićeva najkreativnija i najposebnija ulica u Zagrebu govore brojni kafići, restorani ali i trgovinice koje nude zanimljivu ponudu suvenira, rukotvorine i posebne delicije. Jedan takav je Dark Blue Stores, od milja zvan 'omiljeni plavi dućan u centru' koji je ovih dana otvorio vrata domaćim i stranim gastroljupcima. Nalazi se na sredini Tkalčićeve ulice (Tkalča 56) a njegova je gastronomska ponuda jedinstvena.

“Godinama mi je bio san spojiti najbolje od najboljeg što se može naći na stolu svakoga od nas” - kaže Orce Lambevski vlasnik Dark Blue Stores trgovine koja spaja makedonski ajvar ali i ostale priloge s potpisom Gurmano, Drniški pršut, slavonski kulen, talijansku mortadelu, livanjski, istarski i paški sir, odabrana makedonska i istarska vina, rakiju, aperitive. Uz slane delicije tu su i ručno rađene čokolade, med i medni pripravci, ali i cigare...


''Dugo sam tražio posebno mjesto u Zagrebu gdje bih otvorio ovakav prostor jer na ovaj način želim ponuditi svim domaćim gastronomima mogućnost da na jednom mjestu kupe sve ono što vole jesti i piti. Strancima ovakvom ponudom pričamo priču o našoj gastro tradiciji koju mogu okusiti i prilikom kupovine. Ono čime se oduševe lako mogu ponijeti i kući kao pomno odabran gastro suvenir'' - kaže Lambevski ne krijući oduševljenje reakcijama kupaca na bogati asortiman trgovine.


Dark Blue Stores podijeljen je u nekoliko cjelina a glavno mjesto zauzima odlična 'mesnica' sa selekcijom suhomesnatih proizvoda pomno biranih proizvođača. Tako ovdje možete kupiti suhomesnate proizvode drniške pršutane Perajica Mile koji su svi odreda napravljeni od domaćih svinja. Zrelost pršuta možete birati (18 ili 24 mjeseca) što posebno cijene eno gastro znalci. Za one koji vole Istarske suhomesnate proizvode tu su panceta i pečenica bez aditiva pršutane OPG Antolović kao i njihov pršut iz domaćeg uzgoja za kojeg imaju zlato! U mesnici će ljubitelji Slavonskih delicija pronaći odličan kulen Karinčić (također nagrađen zlatnom medaljom), ali i kulen od crne slavonske svinje i odlično slaninu Belje, čvarke, kuhanu šunku i poznatu Samoborsku kobasicu Igomata, ali i popularnu mortadelu Mia bella famiglia iz Bologne. Uz suhomesnate proizvode odlično se kombinira i sir kojeg u Dark Blue Storesu nude narezanog na šnite ali i u komadu. Ponuda sira je isto odlična a u selekciji sireva su popularni brendovi Puđa, Gligora i Špin, ali i paški ovčji sir zvijezde među malim OPG-ovima, sir Čemeljić. Riječ je o malom obiteljskom gospodarstvu s vlastitom farmom ovaca od čijeg mlijeka nastaje poseban sir. Njihova kvaliteta je prepoznata, a ovaj tradicionalni sir okrunjen je zlatnom medaljom.

“Svi ovi proizvodi se mogu kušati i prije kupovine kako biste i sami odabrali svoju dobitnu kombinaciju suhomesnatih proizvoda i sira, a onda sve što vam se sviđa ponijeti kući i u posebno dizajniranim platama koje za vas svakodnevno radimo” - kaže Mirjana Močiljanin voditeljica maloprodaje predstavljajući dodatnu ponudu trgovine. “Pazili smo s odabirom vina kako bismo imali za svakog ponešto, ali i ispričali priču o raznolikosti vinske ponude ovog podneblja. Tako na policama imamo etikete Hrvatskih vinarija Matuško, Plenković, Kabola, Meneghetti, makedonska vina Bovin, Kamnik, Popov, Tikveš, ali i likere od Aure (većina ih je dobila zlatnu medalju), Croatian Rose gin koji se ekskluzivno prodaje kod nas” - dodala je Močiljanin ukazujući i na ponudu odličnih gastro suvenira- ručno rađene čokolade, selekcije cigara, proizvoda s tartufima s potpisom Tartufi Natura, tartufi Karlić, eko maslinovo ulje Faustina (OPG Josip Kuliš) i Olio Vivo iz Vodnjana koje je više puta nagrađeno zlatnom medaljom. Uz maslinova tu su i hladno prešana bučina ulja OPG Hukavec, kao i bučine sjemenske koje možete kušati i slane i slatke. Za ljubitelje ribe tu je i poseban kutak s delicijama iz jadranskog mora- fileti srdela i inćuna Pelagos koje rade Dunja i Ante Gotovina, kao i pršut od sabljarke,tune Bek Pušnice.


Središnji dio trgovine u znaku je popularnog makedonskog brenda Gurmano s čijim potpisom dolazi domaće proizveden ajvar, zakuska, punjene papričice feta sirom, feferoni, pindžur, pečena paprika, malidžano paprika u vrhnju i hit proizvod (i začin svih roštilja) pepperfeto kremasti namaz koji ljubi sve što ispečete na roštilju.


“Jako sam sretan kad vidim kako su se odlično povezale Makedonija i Hrvatska, ali i na jednom mjestu ispričala eno gastro priča o kontinentalnom i Mediteranskom dijelu Europe. Svima koji će dolaziti u ovu trgovinu mogu poručiti da je od Makedonskih proizvoda odabrano ono najbolje te da će upravo zbog toga što se može kušati u Dark Blue Stores trgovini mnogi poželjeti otići u Makedoniju” - rekao je na samom otvorenju Milaim Fetai, Makedonski ambasador u Zagrebu.


Dark Blue Stores radi svaki dan od 09:00 do 21:00 sat, a nedjeljom je zatvoren!


--- PR: Alma Premerl Zoko

Foto: Nikola Zoko

Comments


bottom of page