top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Umjetnost i užitak: uz čašu vina razgledajte izložbu "Platno prirode"


Umjetnica Katarina Jakšić, PlantAnt
Umjetnica Katarina Jakšić, PlantAnt

„Platno prirode” naziv je izložbe autorice Katarine Jakšić iz studia PlantAnt, koja je u srijedu, 10. svibnja predstavljena u zagrebačkom diWine Baru. U izloženim radovima, uz čašu dobrog vina, možete uživati sve do kraja lipnja.


Kreativnost koja je prožeta prirodnim materijalima poput mahovine, asparagusa, drvenih grančica, suhog cvijeća te raznih drugih biljaka, pod prstima talentirane umjetnice Katarine Jakšić stvara nevjerojatne slike. Ona je svoju strast prema prirodi aktivno usmjerila u inovativan koncept umjetničkog izričaja koji u promatraču budi ekološku svijest.


Dizajn, kreativnost, ekologija i priroda osnovne su komponente ovih jedinstvenih djela u kojima se ogleda ključna poruka autorice usmjerena u očuvanje prirode, ali i osvještavanje važnosti o korištenju prirodnih materijala u uređenju prostora. Po struci dizajnerica vrtova, Katarina je pronašla jedinstven način kako da prirodne pejsaže unese u svačiji dom i poslovni prostor. Njezina djela kao da su 3D makete u kojima ćete prepoznati divne krajolike – one iz stvarnosti i one iz mašte…


Svi radovi isključivo su napravljeni od organskih materijala. Sve moje ideje proizlaze iz prirode i sve što vidite na slikama je potpuno prirodno. Stalno istražujem načine kojima ono što u vidim u prirodi mogu prenijeti na svoja djela. Cijela ideja je da ljudima pokažem da mogu u svoje stanove, poslovne prostore, zapravo bilo koji interijer, unijeti nešto prirodno te da tako direktno mogu biti okruženi i povezani s prirodom” – istaknula je autorica na prigodnoj konferenciji za medije prilikom otvorenja izložbe.


Ove zidne dekoracije imaju još jednu veliku prednost - ne zahtijevaju nikakvo posebno održavanje. Konkretno, rađene su tehnikom konzerviranja prirodnih materijala u glicerinu, koje djeluje kao prirodni antistatik, pa neće na sebe privlačiti prašinu. Upravo zbog toga, slike se ne smiju špricati niti zalijevati, a rok trajanja im je duži od 10 godina. Podloga za slike je drvo, odnosno iveral, te ponekad i metal, a Katarinu najviše vesele starinski, antikvitetni okviri koji su joj dodatna motivacija za kreativnost.


Katarina Jakšić i Irena Lučić, vlasnica diWine bara, na otvorenju izložbe
Katarina Jakšić i Irena Lučić, vlasnica diWine bara, na otvorenju izložbe

Glavni materijal – mahovinu – umjetnica nabavlja iz Španjolske, Francuske i Poljske, odnosno naručuje iz farma mahovine koje se uzgajaju upravo za tu namjenu. Naime, mahovinu iz prirode nije dozvoljeno uzimati, što Katarina dobro zna i poštuje, te ne želi na takav način svojim radovima slati pogrešnu poruku, iako je svjesna da mnogi ljudi to čine usprkos zabrani, jer je tako – jeftinije.


Katarinin studio PlantAnt radove može prilagoditi vašim željama i veličini prostora – pa tako po narudžbi, možete dati izraditi djelo u već postojećem okviru ili pak u zelene pejsaže „obići“ cijeli jedan zid sobe. „Svaki put kad radim određeno djelo, moram mu se potpuno posvetiti. Moram biti u dobrom mindsetu, razmisliti o kompoziciji, strukturi biljaka, a pogotovo onda kad se radi o narudžbi klijenta, odnosno kad moram slijediti njegove želje i ideje“ – objašnjava Katarina.

Zelena boja smiruje, djeluje na naše tijelo i um potičući usklađivanje emocija. To je boja prirode u kojoj možemo osjetiti ravnotežu, spoznati naše želje, osjetiti nadahnuće. Preporučljivo ju je imati u svom domu, a pogotovo u poslovnim prostorima zbog dugotrajnog rada na računalima – gdje dokazano povećava produktivnost za čak 20%. Upravo u ovom segmentu Katarinina djela postaju sve traženija.


Izložba u diWine Baru (Ilica 93) otvorena je do 30. lipnja pa svakako navratite, upoznajte se s radovima ove originalne umjetnice i naravno, opustite se uz čašicu vina ili pjenušca… A nakon ove izložbe, u pripremi je nova, nešto veća, u Domu specijalne policije u Zagrebu koju ćete moći pogledati od 3. – 9. srpnja!


Katarinu Jakšić zapratite na PlantAnt Instagram profilu i Facebooku.

---

Tekst: Tonka Hohnjec, Gric Gric

Pripremila: Irena Lučić, diWine Croatia

Foto: Irena Lučić


Comments


bottom of page