top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

VAPT u Zagreb dovodi prestižna imena svjetske vinske scene

Updated: Jan 19


Organizatori Dino Kušen i Juraj Dusper najavili su ovogodišnji VAPT
Organizatori Dino Kušen i Juraj Dusper najavili su ovogodišnji VAPT

Treće izdanje najznačajnije međunarodne poslovne vinske smotre u Hrvatskoj – Vino-trade Acrobat portfolio tasting 2024. (VAPT 2024.), u organizaciji tvrtki Acrobat D&M i Vino-Trade, na čelu kojih stoje dva uspješna vinska uvoznika i distributera Dino Kušen i Juraj Dusper, održat će se 1. ožujka u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn.


Prvo izdanje vinske smotre Acrobat portfolio tasting 2020. održano je u prethodno spomenutom zagrebačkom hotelu, dok se drugo izdanje događanja pod nazivom Vino-trade Acrobat portfolio tasting 2022. na kojem su tvrtke Acrobat D&M i Vino-Trade udružile snage, održalo u opatijskom Hotelu Kvarner. Stoga se prema riječima Dine Kušena ove godine "dite vraća materi".


Vino-trade Acrobat portfolio tasting je značajan i hvale vrijedan projekt, za sve profesionalce, kao i za one željne stjecanja novih znanja i širenja postojećih vidika u enogastronomiji. Naime, ova popularna i sada već tradicionalna manifestacija, koja okuplja zaljubljenike u vrhunsko vino i gastronomiju postaje sve popularniji način edukacije i okupljanja profesionalaca, ljubitelja vina, vinske kulture, vrhunskih destilata i gastronomskih užitaka.Dino Kušen, Acrobat D&M
Dino Kušen, Acrobat D&M

Uvijek sam sanjao da radim jedan ozbiljan festival vina ili vinsku smotru na području Balkana...2019. godine konačno sam sazrio i shvatio da imam znanja, mogućnosti i kontakata po svijetu da napravim organizaciju jedne ozbiljne vinske smotre koja može biti treća u Europi, nakon ProWeina i Vinitalyja...pokojni gradonačelnik objeručke je prihvatio moju ideju...međutim nisam naišao na potporu ostalih sudionika u državi. Gospodin Juraj je jedini u Hrvatskoj prepoznao moju inicijativu iako sam pozvao i druge uvoznike te vinske distributere. Svake godine sve više rastemo, imamo sve više izlagača, i ove godine imamo puno premijera, ne samo u vinu. S ponosom najavljujem da je tvrtka Acrobat 6. siječnja 2024. postala prvi licencirani zastupnik Kobe govedine iz Japana, zatim soje i novih vinara“, istaknuo je ambiciozni Dino Kušen.


Vinska smotra otvorena je za sve zainteresirane vinare, kako strane tako i domaće, rekli su organizatori te su poručili hrvatskim vinarima: „Domaći vinari dobro nas znaju i uvijek se mogu javiti za sudjelovanje, poslali smo mnogima pozivnice, ispričavamo se onima kojima nismo, ali poziv je uvijek otvoren. Ne zatvaramo vrata onima koji prepoznaju ovaj događaj, pozivamo sve hrvatske vinare da nam se pridruže, kriterija nema, a važna su samo dobra vina. Dođite i prezentirajte vina za naše ugostitelje da se uvjere u kvalitetu i sada počnu kreirati svoje vinske karte za nadolazeću sezonu... Misija, želja, cilj i vizija je da pokušamo ovu državu ujediniti i da zajedno napravimo nešto, ne mora to biti Vino-trade Acrobat portfolio tasting, može se zvati primjerice Tasting of Croatia...“.


Ekskluzivna imena svjetskih vinarija i najavljene premijere doprinose kvaliteti

Na  dosadašnjim vinskim smotrama mogla su se kušati vina nekih od najznačajnijih imena svjetske vinske scene, kao i destilati cijenjenih svjetskih destilerija i vrhunska maslinova ulja. Tako će biti i na ovom trećem izdanju na kojem će se predstaviti više od 80 izlagača, među kojima su organizatori najavili prestižna imena vinskog svijeta poput J. Lassalle Champagne, Philipponnat Champagne, Domaine Olivier Leflaive, Billecart Salmon, Jacques Prieur, Bastianich Winery, Gaja Winery, Frescobaldi Winery, Champagne Louis Roederer, Jermann, Biondi Santi, Joseph Drouhin, Jean Marc Brocard, Lopez Heredia, Torres...


Unikatnost događanja popraćena je najavljenim novitetima, a popis će se nadopunjavati do 1. ožujka: Caviar de Riofrío, Kobe Fukuju sake, soja sosevi Adachi i Suehiro, aceto balsamico Acetaia Sereni, Domaine Jacques Priuere, Benanti, L'Acrobate Gin, Quinta do Noval, IDDA, Champagne Philippe Gonet, Pierre Peters Champagne, Château de Chamirey, Domaine des Perdrix, Domaine de la Garenne, Mezzei, Les Bienheureux El Pasador Ron de Oro XO i vinski rashladni uređaji EuroCave...Juraj Dusper, Vino-trade
Juraj Dusper, Vino-trade

Festival za vinske profesionalce

Ove godine smo zaista dali truda i po pitanju kvalitete, masterclassovi su jači nego ikada, doći će vlasnici vinarija održati predavanja i prezentacije. Važno nam je da su vina u top kondiciji i ohlađena na pravoj temperaturi, da su čaše koje trebaju biti i da se sve dobro čisti, da postoji dovoljan broj konobara, dovoljno vode...cilj nam je važnu boutique priču složiti jer ovo nije klasičan događaj. Strani partneri dolaze u Hrvatsku jer prepoznaju vrijednost događanja. Orjentirali smo se na kvalitetu, ulaznice su cjenovno posložene, ali za uzvrat se dobiva vrhunski proizvod, usluga, iskustvo i sadržaj. Fokusirani smo na profesionalizam, na ljude koji su zaljubljenici i strastveni kupci takvih proizvoda, ne želimo to komercijalizirati do razine koja nije dugoročna jer nema smisla“, rekao je poduzetni Juraj Dusper, direktor Vino-Tradea.
Za masterclassove se traži mjesto više

Događanje će biti popraćeno i nizom masterclassova na kojima će polaznici biti u prilici otkriti tajne proizvodnje vina najeksluzivnijih proizvođača i kušati vina posebnih godina, ali i prisustvovati kulinarskim radionicama na kojima će kuhati renomirani chefovi.


Vrhunski masterclassovi obiluju interesantnim, profesionalnim i nadasve edukativnim prestižnim vinskim prezentacijama renomiranih imena ekskluzivnih vinarija iz raznih vinogorja širom svijeta i pružaju jedinstveno iskustvo kakvo se ne može često doživjeti, potičući polaznike na sudjelovanje.


Pazimo na svaki detalj, od čaša, vina i masterclassova koje smo pripremili ove godine. Primjerice, Billecart-Salmon, prvi masterclass koji će se održati, bila je moja želja jer je to prvi vinar s kojim sam počeo raditi 2012. godine. Predstavit će se Opus One, jedna od najcjenjenijih američkih vinarija u kooperaciji baruna Philippea de Rothschilda iz Château Mouton Rothschilda i Roberta Mondavija, nadalje Domaine Jacques Priuere, najcjenjenija vinarija iz Burgundije, zatim R. López de Heredia i Lafite Rothschild, a uz te vinske masterclassove imamo i par masterclassova hrane i destilata. Nakon festivala, kao i pretprošle godine organiziramo tematske večere. Ovo događanje nije zamišljeno kao profitabilno, karte većinom poklanjamo našim klijentima i kupcima, nemamo financijskih sponzora i sve sami financiramo. Podršku nam pružaju partneri događanja Benussi, Franck, Mandis i 24 sata“, naglasio je Kušen, vlasnik tvrtke Acrobat D&M.
U nastavku donosimo popis prestižnih masterclassova na kojima će uživati i stjecati nova znanja samo 10 sretnih polaznika po svakoj mastorskoj radionici:


Na prvom masterclassu, od ukupno pet vinskih, moći će se kušati visoko kvalitetni šampanjci šampanjske kuće Champagne Billecart-Salmon koje će prezentirati Antoine Roland-Billecart, sedma generacija obitelji na čelu šampanjske kuće. Drugi je posvećen vinima vinarije Domaine Jacques Priuere, dragulju Burgundije, kojega će voditi vlasnik Jean-Baptiste Souillard. Treća edukativna radionica namijenjena je vinskoj kući R. López de Heredia čiji je utemeljitelj don Rafael López de Heredia y Landeta. Njihov vinski opus predstavit će María José López de Heredia, vlasnica i José Luis Ripa, komercijalni direktor. Sljedeća majstorska radionica rezervirana je za jedinstvena vina vinarije Château Lafite Rothschild, a vertikalu vina predstavit će pobjednik 26. prvenstva sommeliera Hrvatske, mladi i perspektivni Kristijan Harjač. Peti masterclass ugostit će vinariju Opus One koja je u partnerstvu dviju najuglednijih osoba iz Bordeauxa i Napa doline, baruna Philippea de Rothschilda iz Château Mouton Rothschilda i Roberta Mondavija. O njihovim vina govorit će direktor izvoza Charlie Matthews.


Nadalje, prvi kulinarski masterclass namijenjen je proizvođaču prvoga organskog kavijara na svijetu Caviar de Riofrío. Čisti okus i glatku teksturu u koju će se polaznici zaljubiti na prvu prezentirat će voditeljica razvoja robne marke Léa Fallourd. Druga majstorska radionica posvećena je modernoj obiteljskoj tvrtki Blázquez i „pata negri“, šunki od autohtone crne svinje, simbolu Španjolske, koju će voditi Daniel Collazos iz Sektora međunarodnog poslovanja.

Majstorska radionica destilata predviđena je kušanju prvoga i jedinog francuskg viskija od 100 % trostrukog slada cijenjene francuske destilerije Bellevoye Whisky vođene krativnim dvojcem Jeanom Moueixom i Alexandreom Sirechom. Majstorsku radionicu će održati regionalni direktor izvoza Edgard Kappelhoff-Lançon.
Svečane tematske večere zaokružuju cijelo događanje

Naglašavajući kulturni, gastronomski i sociološki značaj cijeloga događanja, vinski festival će biti objedinjen svečanim enogastronomskim tematskim večerama.


U renomiranom restoranu ManO2 održat će se svečana večera posvećena najboljim vinima vinarije TEMPOS Vega Sicilia. Svojim prisustvom vlasnik vinarije don Pablo Álvarez Mezquíriz uveličat će cijelu večer, uz specijalno pripremljena jela renomiranoga chefa Hrvoja Kroflina.


Tematska večer u prvom japanskom restoranu u Hrvatskoj Takenoko, bit će rezervirana za uživanje u Kobe govedini, japanskoj deliciji, poznatoj po mekoći i bogatom, puterastom okusu i Kobe Fukuju sakeu koji će prisutne oduševiti iznenađujuće glatkim, hrskavim i osebujnim okusom.


Za vinski događaj VAPT 2024. u prodaju će biti pušteno 100 ulaznica po prigodnoj cijeni od 120 eura od 22. siječnja do 16. veljače, dok će se ostale ulaznice moći kupiti na dan događanja po cijeni od 150 eura. Cijene vinskih masterclassova kretat će se između 150 do 300 eura, ovisno o radionici, što je prihvatljivo s obzirom na bogatstvo i jedinstvenost doživljaja.


VAPT je jedini festival na svijetu gdje se vina kušaju iz prestižnih Zalto čaša čija će kaucija po komadu iznositi 50 eura. Vinska poslovna smotra otvorit će svoja vrata posjetiteljima u 9 sati i trajat će do 18 sati, dok je službeno otvorenje predviđeno u 13 sati.


Ovakvi projekti važni su ne samo za edukaciju i informiranje o najvažnijim novostima na svjetskom vinskom tržištu renomiranih i elitnih vinskih kuća, već pridonose promociji Lijepe Naše u svijetu, kao i održavanju postojećih i stvaranju novih kontakata i prijateljstava.

Kao i na dosadašnjim izdanjima ovoga vinskog spektakla svjetske razine, Vino-trade Acrobat portfolio tasting 2024. privući će veliki broj svjetskih i domaćih stručnjaka te profesionalaca, a zagrebački hotel Hilton Garden Inn 1. ožujka postat će nezaobilazno mjesto na kojem bi trebali biti.


Sve novosti vezane uz Vino-trade Acrobat portfolio tasting 2024. možete doznati na sljedećim poveznicama:---

PR: Sandra Brambilla

Foto: Ognjen Karabegović

 

 

Comments


bottom of page