top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Veličanstvena eko vina Škaulj predstavljena u centru Zagreba


22. studenog 2021. u prostorijama HKD Napredak predstavljena je vinarija Škaulj iz Nadina. Vinariju su nam predstavili vlasnici vinarije - otac Šime Škaulj i sin Tomislav - opširno nam ispričavši o začecima i današnjem izgledu vinarije. Stoga, prije osvrta na samu radionicu koju je vodio sommelier Tomislav Jakopović, evo malo zanimljive malo povijesti...


...Jedna od najljepših hrvatskih vinskih priča započela je i još uvijek traje u Ravnim kotarima u mjestu Nadinu. To malo mjesto u benkovačkoj općini bilo je okupirano devedesetih godina te se nakon Oluje i povratka stanovništva već 1996. krenulo u podjelu zemljišta i obradu vinograda. Naime, odlukom gradskoga vijeća Benkovca, polja u vlasništvu države i PK Zadar poznata pod imenom Nadinsko blato dana su u koncesiju Nadinjanima i bivšim djelatnicima PKZ-a. Tko je bio zainteresiran mogao je dobiti na upotrebu 2,5 hektara vinograda na rok od 3 godine. Nadinjani prionuli na posao i vrijedno radili, iako su se nosili sa brojnim administrativnim poteškoćama (su ugovori su im produžavani godinu za godinom). 2006. napokon su stečeni uvjeti da se potpišu novi ugovori (koji traju do 2030. godine) koje su Nadinjani objeručke prihvatili. Već od slijedeće 2007. pa do danas obnovili su oko 70 do 80 % vinograda novim sortama. Krenulo se sa merlotom, cabernet sauvignonom, cabernet francom te autohtonim vrstama - maraštinom, pošipom, plavinom, crljenkom, a Šime Škaulj i Tomislav Glavić zasadili su čak i grk. Inače, u kišnim godinam nadinsko blato plave potoci Kličevica i Mirašnica pa se poljima znaju voziti u čamcu! Škaulji su 2013. ,kao i drugi iz sela, konačno otkupili zemlju u Nadinskom blatu i postali njeni vlasnici.Danas vinarija ima oko 15 hektara vinograda u vlasništvu i 3.5 ha u najmu, što im omogućava prosječni godišnji urod od oko 100.000 litara vina na otprilike isto toliko trsova. Inače ukupni prerađivački kapacitet vinarije je 200.000 litara, ali po riječima Tomislava zadržat će se u sadašnjim okvirima.


Još prije dvadesetak godina Škaulji su prešli na eko uzgoj. Tako je i danas, a kontrolu tijekom godine radi Agrobiocen, ovlaštena agencija. U Nadinskom blatu preko 70% vinograda (od ukupno 370 hektara površine) tretira se na taj način. Predstavljeno je devet vina i završno kao iznenađenje kuće pjenušac od grenacha. U vrlo živoj diskusiji opći je zaključak prisutnih bio da ova vinarija ima odlična vina, te da su na vrhuncu kvalitete redom: Merlot 2017, Cabernet sauvignon 2017 (Jakopović konstatira da može rasti još bar desetak godina!) i Carl Gustaf cuvee 2016.Početno vino je bilo Bili cuvee 2020 (kupaža 80% maraštine i po 10% debita i chardonnaya). Maraština za ovo vino bere se ranije radi postizanja većih kiselina koja odlično pristaje uz mješavinu dviju preostalih sorti. Tlo je u blatu duboka zemlja, a ima i dosta vapnenca što je dobar preduvjet za crna vina. Cijena 45 kuna.


Kako je drugo vino bila Maraština 2020, razvila se diskusija da bi ova nekada prevladavajuća sorta u zadarskom i šibenskom kraju trebala imati veće površine. Tržište je preuzeo pošip, kojega sada ima i ovdje, a nekada prije 30-40 godina maraštine kao bijele sorte bilo je i 50%. Ipak, ona je u Nadinu zastupljenija nego u ostatku zadarskog vinskog područja. Cijena 60 kn.


Rose 2020 je kupažiran od 70% grenacha i 30 % syraha. Grenach je španjolska sorta vrlo često korištena i u francuskim roseima. "Sve promišljeno od kompozicije vina do trenutka branja. Dobro ukomponirani šećeri" - konstatirao je Jakopović. Cijena 60 kuna.Kod cuvee-a Tomislav (cijena 45 kn.) zamišljenog i priređenog za široko tržište otvorilo se pitanje da li bi kupaža bila još bolja sa dodatkom primjerice Mourvedrea? Tomislav nas je izvijestio da i to imaju u planu kada se sa pokusnih 1.5 hektara u vlasništvu Škaulja, a na sugestiju Edija Maletića, zasađenih sa čak 12 različitih sorti dobiju relevantni rezultati. Nabrojit ću pola od njih: uz već spomenuti monastrell (mourvedre) tu su i Arinto, Fernao Pires, Tourig Franca, Vinhao, Malbec i 4 različita klona našega Grka! Dakle, vinarija će sigurno introducirati još neke sorte.


Nakon bijelih, uslijedila su crna zlata: Merlot 2017 15.5% alkohola (cijena 120 kuna) u kojem Jakopović pronalazi likerske note i izraženu skladnost. Cabernet sauvignon 2017 (cijena 120 kn.) brano 25.9.2017. Oblik uzgoja gijo, a sommellier konstatira: " Ovo vino nema ni jednu lošu točku, na tragu je bordoških caberneta. Vino sa najviše senzacija do sada koje može rasti još desetak godina. Posjeduje sortnu prepoznatljivost, ima i zelene arome, tanini u dobroj sinergiji - barrique nije prekrio izvorni okus." Carl Gustaf cuvee 2016 (cijena 375 kn.) Kombinacija po 50% CS-a i merlota rađen od najboljih grozdova, kasnija berba, macerirano 20-etak dana. U vinu je 38.8 g suhe tvari, odlična kiselina i pH. Brano sa loza sađenih 2003 i 2005. godine. Vino je dobilo ime po švedskom kralju Carlu Gustafu koji je u ljeto te godine bio u posjeti vinariji.I na kraju ove lijepe vinske prezentacije kušali smo Merlot desertni 2018 (cijena 150kn) Grožđe brano kasnije u punom optimumu imalo je 120 eksela , pH 3.5 i 45 grama neprovrelog šećera. Vino ima dobar odnos neprovrelog šećera i kiseline (iako su neki poželjeli još malo više kiseline), te je vrlo užitno. Ivo Kozarčanin je komentirao: "Na početku sam osjetio malo više hlapive tvari, ali na drugo kušanje iz druge čaše sve je o.k". Suhadolnik: "Ovo vino ne traži gutljaj više, ono je još beba". Jakopović završno zaključuje da su vina odlični reprezenti svoga terroira i zaslužuju veliku pozornost.


Pjenušac 2018 (rađen od crljenka) nude brut nature (bez likera) dvije godine fermentirao je u boci te je bio iznenađenje prezentacije. Vinarija Škaulj izvozi u Njemačku, Austriju, Švedsku i Češku, pri čemu ukupan iznos odnosi oko 20% proizvodnje. Prodaja na kućnom pragu kreće se oko visokih 50%, dok se preostalih 30% plasira kroz HoReCa kanale.


---


PR: Vjekoslav Madunić

Foto: Marko Čolić

0 views

Comments


bottom of page