top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vilinka - vinarija sa sretnog brda


U Zagrebu u Češkom domu predstavila nam se hercegovačka vinarija Vilinka, u vlasništvu obitelji Ereš, koja glavninu vinograda ima na brdima Sretnice - odakle i pridjev iz naslova. ). Prisutne kušače ugodno su iznenadila vina Vilinka, iako smo već otprije znali za njihove brojne uspjehe na međunarodnim sajmovima: primjerice za preporuku i brončanu medalju na Decanteru 2012 za žilavku iz prethodne godine, zlatne medalje u Splitu na Gastu i Mostaru 2011, te još neka Decanterova priznanja i medalje.


Obitelj Ereš godinama je održavala mali vinograd, paralelno se baveći ugostiteljstvom. Od 2004. počinju saditi na Sretnicama na području Vilinke oko 12.000 trsova, a pomalo stižu i do današnjih nasada od ukupno 4.5ha. U Sretnicama je sagrađen i novi podrum koji će u punom kapacitetu moći smjestiti oko 100.000 litara vina. Ovogodišnja berba donijela je 54.000 litara visokokvalitetnih žilavki, blatina i crnih cuveea.


Kvaliteta vina, kao i spomenuta priznanja omogućila su obitelji značajan izvoz u SAD i Njemačku. Otvorena je i kušaonica kapaciteta 50-ak osoba. Tereni na kojima su zasađene loze su 70% mljevenog kamena, otuda i izrazita mineralnost, osunčani su tijekom cijeloga dana dok su noći na toj visini (oko 400 metara) hladne, što u konačnici rezultira vinima sa odličnim kiselinama i svježinom. Profesionalno se vinogradarstvom i vinarstvom bavi Velimir Ereš uz potporu obitelji i znanog enologa Darka Šimića i njegovog sina koji su sudjelovali u svim ključnim potezima vinarije - od odabira sorti do konačnog oblikovanja ovih izuzetnih vina.


Na radionici, kroz koju nas je vodio navijački raspoložen sommelier Tomo Jakopović, kušali smo sedam etiketa: Vilinka žilavka 2022., Vilinka žilavka 2021., Vilinka žilavka selekcija 2021. (višestruko nagrađivana), Vilinka blatina 2020., Vilinka x line 2021., Vilinka x line 2017. i Vilinka x line 2015. Sva ova vina zaslužuju opširnu priču, no u ovim ćemo redovima naglasiti 4 etikete.


Već je početna, potpuno mlada i svježa žilavka iz 2022. godine, ostavila mnoge bez daha. Brana zadnjeg dana mjeseca kolovoza spremljena je jednom petinom ukupne količine za tržište! Puna lijepih aromatskih mirisa citrusa, grejpa, odlične kiseline, svježa. Opći je zaključak da će ovogodišnja žilavka nadmašiti one već nagrađivane zlatom, a tako razmišlja i g. Ereš. Ovo grožđe je došlo iz vinograda sađenih 2018. pa je ovogodišnja berba prva prava količinski i zrelošću još mladih trsova. Pri krajnjem rezimiranju kušanog za dio ljudi, usprkos odličnim vinima koja su slijedila poslije, ova mlada žilavka je ostavila najjači dojam!


Žilavka selekcija 2021.sa 13% odlično uklopljenih alkohola i 6.7 kiseline svima će nam ostati u najboljem sjećanju. Po riječima Ereša, hladna maceracija je rađena u tri vremenska perioda: 24 sata, 3 dana i 7 dana u zasebnim tankovima oko 3/4 i 1/4 u drvu. Nakon toga sva količina je bila u novom američkom barriqueu tri mjeseca, a onda su napunili "samo" 1020 butelja. I ovo grožđe je došlo iz već spomenutog vinograda na Vilinki (po tom geografskom nazivu vinarija je i dobila ime), svega tri godine starog. Vino izuzetne aromatike, puna su ga usta i traži slijedeću čašu. Sjajno oblikovano, puno, slasno.


Osnovna blatina iz 2020. sa 13% alkohola i 6 kiseline je lijepo, precizno, intenzivno voćno vino, koje pred sobom ima još puno godina trajanja. Fermentacija je trajala 20 dana na temperaturi od oko 20 stupnjeva. U inoksu je bilo oko 80% količine a 20% u već korištenom hrastu za X liniju. Otuda i izražena voćnost. Kako je potražnja velika, vinarija je prisiljena izaći već sada sa ovim dvogodišnjim vinom. Netko je dodao da je ova blatina, lijepo, ljupko, podatno vino usklađenih alkohola i bez vidljivih mana... Naravno, svi smo se složili da bi bar četvrtinu ovoga vina trebalo čuvati još minimalno 3-4 godine postigne punu formu, ali i veću tržišnu cijenu. A to je glavna slatka muka ove vinarije. Količine su ograničene, a potražnja velika, kako to uskladiti?


Od tri besprijekorna vina iz X line premium kategorije zbog prostora i vremena navodim karakteristike i naš doživljaj Vilinke X line iz 2017. sa 16% alkohola i 6.1 kiseline. Ovaj cuvee je napravljen od 80% cabernet sauvignona i 20% blatine. Jakopović nalazi da je vino izuzetno kompleksno: fantastični tanini, pikantno crveni papar, začinske note, osjeti se hercegovački krš, makija, šmrika... Manji postotak blatine je ublažio cabernet sauvignon čime se postigla skladnost.


Zaključno, vinarija Vilinka sa svojim enologom i svim ljudima koji brinu o uzgoju, preradi i plasmanu radi odličan posao. S time može biti zadovoljan Velimir Ereš koji je prije dvadesetak godina odlučio zajedno sa obitelji krenuti trnovitim vinarskim stazama. A novih ciljeva ne smije nedostajati jer postoji mogućnost za proizvodnju pjenušca ili jantarnih vina...tko zna. U Hrvatskoj su još relativno nepoznati ali sam siguran da će vrlo brzo biti prepoznati od onih koji se bave kupnjom i prodajom vina ili od ostalih profesionalaca koji rade u HORECA-i. Svakako im želimo puno uspjeha u tome.


---

Tekst: Vjeko Madunić

Foto: Marko Čolić

Comments


bottom of page