top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vina Milas - profinjena elegancija koja zove na još


U Zagrebu je 29.11.2021. predstavljena vinarija Milas iz Humca, nedaleko od Ljubuškog. Nazočni su bili vlasnik Zdenko Milas i njegov sin Tomislav.


Sommelier Tomislav Jakopović ozarena lica, govoreći uvodno o vinima, je rekao: "Sretan sam da sam imao priliku probati i danas predstaviti ova izvanredna vina. Milas, temeljit u životu kao i u proizvodnji vina prije svega je napravio pravilan odabir sorti (žilavka, blatina, trnjak) a onda od njih napravio sjajna vina."


Opći je zaključak da Milas u proizvodnji i plasmanu svojih vina ide sa čvrstim uvjerenjem da ona ne mogu na tržište dok nisu u punoj formi. Izuzetak je u radionici bio Trnjak barrique 2017 koji još nije u prodaji i odležat će najmanje godinu dana, a kojega je vinar donio na inicijativu organizatora Vjeke Madunića.


O žilavki iz 2018. govorilo se u epitetima. Trifunović: "Ova žilavka ima prodornost, osjeća se jačina vinograda tj. loza koje su sađene 1955. i dosađene 2004.godine. Ovo je možda i najbolja žilavka koju sam probao do sada, a vjerujte mi probao sam ih puno u životu." Milas nas je izvijestio da su bobice bile 24 sata u hladnom vinifikatoru, a Josipović dodao ocjenu vina čvrstog na nosu sa slojevitim mirisima, preciznog, bez zamjerke na nepcu, mineralno/slano. Cijena ovoga vina je 130 kuna.


Za žilavku 2016., inače dvostruku pobjednicu na Sabatinama u Primoštenu 2017. i Malom Lošinju 2018., rečeno je da je sada na vrhuncu, moćno vino, pokazuje raskoš i slojevitost. Trifunović: "Oko sadašnjega vrhunca rekao bih da je to individualni afinitet, možda je nekome sada na vrhuncu, a nekome će za koju godinu biti još bolje..." Većina se složila da ovo vino, koje također košta 130 kuna, zaslužuje svu pozornost i da dvostruka šampionska titula na cijenjenoj Sabatini nikako nije slučajnost.


Blatina 2015. (sa 10% trnjaka i 10% alicante boucheta) odlične je svježine, aromatski voćno, brojnih zrelih tanina, elegantno, zavodljivih aroma koje posjeduju dužinu i ozbiljnost. Cijena 70 kuna.


Blatina reserve 2012 14.5% alkohola izvrsno pokazuje ekspresiju terroira. Alkohol savršeno uklopljen, ljupko na nosu. Super zreli tanini, puno slasti, pikantno. Vino je iznimno skladno - nema rubova, ništa nigdje ne iskače. Vremenom će sigurno još rasti. Vinar nam je otkrio da je u vinu prisutno 37% suhog ekstrakta, te da je dozrijevalo u francuskim barrique bačvama Seguin Moreau. Postavilo se i pitanje treba li ići prema osnovnoj ekspresiji sorte ili dozvoliti da u bačvi dobije i dodatne vrijednosti. Milas: "Te je godine bilo dana sa čak 40 stupnjeva u hladu. Lozu smo uspjeli sačuvati ostavljajući krov od lišća kao zaštitu od sunca." Cijena ovog vina iznosi 260kn.


Trnjak barrique 2017, 14.5 alkohola. Već je spomenuto da ovo vino nije još spremno za tržište. Naravno, ima zelenih tanina ali i dobre odlike ove sorte. Zdenko Milas konstatira da je trnjak poput divljeg konja - treba ga znati ukrotiti. Intenzivno se osjeća miris zelenog oraha i pokošene trave, a u okusu se osjeća nešto zrelosti, ali i nedozreli tanini koji su došli iz bačve.


Merlot barrique 2013 (u vinu ima 10% cabernet sauvignona). Vino puno strasti i slasti. Trifunović: "Ovdje je vino tek ušlo u zrelu fazu. Ako si posvećen podneblju, tradiciji onda ćeš uvije napraviti odlično vino kao ovaj merlot". Anđelinović: "Vino je u odličnoj formi i ne mogu se načuditi koliko je dobro." Milas:"Naši merloti imaju stalno 110 eksla, samo je naša odluka kada ćemo ga brati. Svih proteklih godina nije nas neugodno iznenadio". Jakopović: "Od mirisa do okusa vrlo skladno, bez rubova, suze na čaši, visoki alkoholi ne smetaju. Brdo tanina koji ne smetaju nego doprinose dubini i širini vina". Irena Lučić: "Vina imaju izuzetne kvalitete i osjeća se ta energija Milasove nenametljivosti, skromnosti i tihog samopouzdanja, za razliku od mnogih vina na tržištu koja za tobom trče i pokušavaju doći u centar pažnje". Z. Milas: " Lučić je pogodila u samu srž mojih motiva, poštivanje starine, tradicije i poštivanje kupca".


Merlot reserve 2011, dvostruki pobjednik Sabatine ( Neum 2016. i Primošten 2017). Ovaj merlot je prva berba iz vinograda zasađenog 2008. godine. Trsovi rastu na tlu sitnije granulacije kamena, moglo bi se reći da vino ima kameno -zemljanu notu ovoga područja. U zemlji je dosta vapnenca i sitnog kremena. I ovdje ima oko 10% CS-a što ga obogaćuje i daje dodatnu kiselinu. Ivan Dropuljić se interesirao koji su kvasci upotrebljeni. Vinar odgovara da je upotrijebljen divlji kvasac erbsloeh kojeg je značajka da ne mijenja sortu, tj. da je neutralan. Cijena ovoga vina je 300 kuna, a na diskusiju u dvorani o visini ili pak potcijenjenosti vinar odgovara da bi najradije da ga ne kupuju nego da ostane njemu! :)


Završno Milas nas je pozdravio riječima: "Moram raditi na način da to bude na ponos svih nas. Tradicija je naša vječna inspiracija."


Zdenko Milas po struci je pravnik, a kako sam kaže, zna dobro gledati i upijati znanja o vinogradarstvu i vinarstvu. Predsjednik je Udruge vinogradara i vinara Ljubuškog. Udruga je uspjela šestorici vinara ishoditi koncesiju na 40 hektara, a Milasi će od dogodine ujesen zasaditi još 7,6ha vinograda sa autohtonim sortama te merlotom i cabernet sauvignonom. U poslu mu pomažu tri sina i supruga Marija. Vinarija Milas se nalazi u Humcu kraj samostana Sv. Ane gdje se nalazi najstariji muzej u BiH, kao i Humačka ploča pisana glagoljicom sa elementima bosančice datirana negdje početkom 12.stoljeća.


Pod nasadima trenutno imaju 10 hektara sa oko 35 tisuća loza što godišnje daje oko 40.000 litara vina. Na početku su osnivanja tvrtke u Hrvatskoj koja bi izvozila ovdje i dalje u Europu. U asortimanu su redom najviše žilavka (oko 60% proizvodnje), blatina, merlot, trnjak te manje količine cabernet sauvignona, krtošije, bene i alicant boucheta.


---

PR: Vjekoslav Madunić

Foto: Marko Čolić

0 views

Comentarios


bottom of page