top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vina Šimanović – ugodno iznenađenje iz Krašića


Krajem veljače u prostoru Češke besede započeo je novi ciklus vinskih promocija „Vrijeme je za…“ u režiji Vjeke Madunića. Prvi ovogodišnji gost.vinar bio je Željko Šimanović iz Kostela Pribičkog.

Predstavljeno je osam vina o kojima je inspirativno i stručno govorio sommelier Darko Lugarić. Redom smo kušali: Pjenušac Kostel (chardonnay), Graševinu 2022, Rajnski rizling 2017, Sauvignon 2021, Traminac 2021, Frankovka 2018, Pinot crni 2017 te šećer na kraju (doslovno) Ledeno vino graševina 2019.


Od samog starta jasno je da su vina enološki i tehnološki dobro napravljena, no ono što od ove (nažalost) relativno anonimne vinarije nitko nije očekivao je visoka kvaliteta vina u kojima se na dobar način spaja sposobnost za ugađanje zahtjevima tržišta i osobni stil vinara.


Od svih vina publiku je najviše impresionirao Rajnski rizling 2017 kojeg je Lugarić u redoslijedu kušanja mudro smjestio ispred aromatičnih sauvignona i traminca. Ugodni alkoholi (12.5%), uklopljene kiseline (6.4) i tek toliki ostatak šećera (4.8) da stvori dovoljan korpus. Zlatno žute boje sa zelenim nijansama koje otkrivaju svježinu unatoč starosti većoj od pet godina te sjajan balans mirisa, okusa i svježine. Voćnost u kombinaciji sa blagim i ugodnim petrolejem i mineralnošću. Zaista dobitna kombinacija. Šimanović nam je ovdje otkrio neke vinifikacijske tajne, pri čemu kao značajan faktor ističe upotrebu ovinjenih (nekoliko puta korištenih) bačvi velike zapremnine 2000-3000l koje, nakon što budu temeljito očišćene, omogućuju prijeko potrebnu mikrooksigenizaciju vina. Iako Lugarić tvrdi kako ovo vino može stajati još godinama (slažemo se), teško da će se to dogoditi jer nakon što smo saznali da se prodaje po cijeni od samo 7EUR svi smo požurili rezervirati svoje butelje, od preostalih 800 boca.


Otac Stjepan, predstavnik četvrte generacije vinara, prenio je ljubav za vinogradarstvo i vinarstvo na djecu Stjepana i Željka iz pete. Obiteljsko gospodarstvo Šimanović sada vodi šesta generacija te obitelji Iva Šimanović uz svesrdnu pomoć cijele velike obitelji. Vinarija Šimanović u svom trenutnom izdanju dobra je kombinacija višedesetljetne vinogradarske tradicije i moderne opreme. U novouređenom podrumu puno se razmišljalo i uložilo u kvalitetnu opremu, s naglaskom na uređaje za održavanje stabilne temperature.


Željko Šimanović po struci je inženjer građevinarstva, a kao vinar krenuo je u osvajanje tržišta zajedno sa bratom Stjepanom još 1992. godine, lansirajući pjenušac Kostel. Tijekom godina njihova su vina osvojila na stotine medalja, plaketa i priznanja, među kojima se ističe tri puta osvojena titula županijskog šampiona, kao i brojna šampionska odličja na lokalnim natjecanjima.

Vinogradi se prostiru na ukupnoj površini od 5,5ha u vlasništvu, te na 1,5ha unajmljenih površina. Godišnja proizvodnja kreće se oko 40.000 litara, no kako je kapacitet (novog) podruma dvostruko veći u planu je i povećanje proizvodnje.


---

PR: Vjeko Madunić

Pripremila: Irena Lučić, diWine Portal

Foto: Marko Čolić

Comments


bottom of page