Na spoju Zagreba i Velike Gorice, na adresi Hrašće 40, otvorena je vinarija IURIS. Elegantna i moderna zgrada savršeno uklopljena u eksterijer, već na prvi pogled poziva na istraživanje. Vrata ćete lako otvoriti, u rukama će vam se naći čaša za kušanje i dobrodošlica u vinariju. Ostvarena je to vizija trojice "mušketira" - Maria Jurašića, vlasnika vinarije, Domagoja Klasičeka, glavnog enologa, te Tina Hudolina, partnera zaduženog za brand identitet vinarije.
Otvaranje vinarije u Zagrebu, posebne zbog vinskog podruma i wine bara u Zagrebu logičan je nastavak uspješnog poslovanja vinarije Iuris. Riječ je o vinariji sa "stažem" dužim od 15 godina. Godišnji kapacitet proizvodnje kreće se između 200.000 i 300.000 litara, pri čemu grožđe dobivaju iz vlastitih vinograda površine 20ha u Podunavlju (Kraljevo Brdo – Erdut) te u Ravnim Kotarima. Dio grožđa otkupljuju i od provjerenih kooperanata.
Godinama je na ovom mjestu bilo skladište, da bi korak po korak na djedovini Marija Jurašića niknula poslovna zgrada. U njoj se tako danas nalazi vinski shop, punionica vina, logističko sjedište te veliki ukopani podrum za odležavanje vina i pjenušaca osmišljen kako bi vinoljupcima omogućio sveobuhvatan vinski doživljaj. Uz degustacije i prodaju, otvoren je i vinski bar s ponudom finih zalogaja (svakako kušajte Turopoljsku platu!), što će dodatno obogatiti iskustvo posjetitelja.
"S godišnjom proizvodnjom preko 200.000 boca, Vinarija Iuris postala je ozbiljan igrač na vinskoj sceni Hrvatske, ali je zadržala karakter boutique proizvođača s osebujnim i kvalitetnim vinima." - kaže nam Jurašić, dajući odgovor na pitanje kako je vinarija dobila ime. Objašnjenje je logično - "Iuris" dolazi od latinske riječi koja znači "pravo" što vinariji daje simboliku pravednosti, ali i poveznicu s profesijom iz koje dolazi obitelj glavnog enologa, Domagoja Klasičeka.
Posjet ovom 'vinskom carstvu je jedinstveno - moderna zgrada s terasom s koje puca pogled na Turopolje i Zagreb na poseban je način objedinila moderno i tradicionalno. Za to je zaslužan dizajner interijera Alan Stanković koji je u prostor lijepo uklopio elemente Turopolja dodajući moderno dizajnirane oblike i rješenja koji svakom posjetitelju pružaju osjećaj ugode. Posebno je, kaže, ponosan na modularne stolove i uslužni otok gdje sommelier može lako i neposredno komunicirati s gostima. Modularni stolovi ugodnih boja omogućuju stvaranje različitog izgleda vinarije ovisno o potrebama posjetitelja. Na ovom se mjestu mogu proslaviti rođendani, djevojačka večer, ali i samo izaći vikendom. U procesu stvaranja interijera korišteni su tradicionalni materijali poput hrastovine, pruća i jasena.
Stepenicama ili liftom možete se spustiti podrum u kojem će vas u vođenoj turi dočekati glavni enolog brenda Domagoj Klasiček."Dobro došli u 'moje' carstvo. Mjesto gdje pričamo priču o spoju prirode i čovjeka, ali i našoj privilegiji da dijete vinove loze, grožđe beremo i pretvorim u vino" - s posebnom je strasti počeo priču Klasiček. U ugodnoj degustacijskoj turi tako ćete saznati sve o rastu Vinarije Iuris. O seriji "Biciklisti" s kojom je priča počela i u čijem je fokusu simpatična linija kupaža sorti, prisutna u svim većim trgovačkim lancima. Rosé Rosalia, jedno od najboljih vina u ponudi, i osobno je važno Domagoju Klasičeku jer nosi ime po njegovoj majci.
Vinarija je ponosna i na liniju odležalih premium vina, Tempera Cuvée te Tempera fume blanc, Sauvignon Blanc SALTWATER i Cabernet Sauvignon SALTWATER čine liniju mineralnih vina od loza koje rastu nad ostacima Panonskog mora -SALTWATER."S ponosom ističemo da je ovo prva vinarija u Zagrebu, smještena na samo 20ak minuta od središta grada, te 10ak minuta od Zračne luke Zagreb. Izgradnja novog poslovno logističkog centra i vinarije započela je 2022. godine, nakon godine planiranja i pripreme projekta koji je sufinanciran sredstvima Europske Unije te vlastitim i kreditnim sredstvima ukupne vrijednosti više od 2 milijuna Eura" - kažu domaćini.
Vinarija je već u prvom tjednu od otvaranja izazvala divljenje ljubitelja vinske kapljice ali i svih onih koji vole kvalitetne i sadržajne izlaske. Kako bi obogatili ponudu eno gastro doživljaja na spoju Zagreba i Velike Gorice u IURIS-u su najavili i bogatu jesen - u najavi su promociju novih berbi, vođene degustacije kroz kušaonicu i podrum, brojni vikend programi gdje će mjesto okupljanja biti divno uređen vinski bar. Više informacija o programima i ponudi pogledajte na www.iuriswinery.com.
---
Tekst: Alma Premerl Zoko
Foto: Nikola Zoko
Pripremila: Irena Lučić
Comments