top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vinarija Keža - vrijednost za novac


U ponedjeljak, 06.12.2021. u Zagrebu je održana promocija vinarije Keža, u sklopu vinskog ciklusa Vjeke Madunića "Vrijeme je za...". Ova hercegovačka vinarija smještena je u Ljubuškim Studencima, nedaleko znamenitog vodopada Kravica. Vinograde na današnjoj ukupnoj površini od 28ha Marko Keža je počeo saditi 2005.godine. Danas imaju stari podrum u Mostarskim vratima, a od početka iduće godine kreće gradnja nove moderne vinarije usred vinograda koja će sadržavati kušaonicu, barrique dvoranu, arhivu kao i sve druge potrebne sadržaje adekvatne za moderno koncipirane podrume.


Godišnja proizvodnja vina u vinariji Keža kreće se oko 120.000 litara, od čega je visokih 50% namjenjeno izvozu, pretežito u Njemačku, Kinu, Kanadu i Hrvatsku. Na 28 hektara zasađeno je oko 18ha žilavke, 2,4ha blatine, 2,5ha plavca malog, oko 2 ha cabernet sauvignona i syraha te 1,5ha merlota. Vinogradi su smješteni na nadmorskoj visini od oko 100 metara, blago položeni prema jugozapadu. Enolozi koji potpisuju vinske kreacije vinarije Keža su Ivan Nižić i Mateja Pavlović.


Zagrebačku promociju započeli smo sa žilavkom Ž premium 2020 za koju je sommellier Tomo Jakopović konstatirao da je prodorna, izražajna, žive žuto-zelenkaste boje koje mirisom asocira žuto voće i livadno cvijeće sa malo začinskih nota. U batonnageu na kvascima provela je oko 12 mjeseci. Pristojno vino, bez većih zamjerki cijene oko 50 kuna.


Žilavka selekcija Ž 2019 mnogima je bilo najbolje bijelo vino večeri. Sommellier ističe aromatiku (dunja, dinja i drvo). Kremozno vino sa maslačnim notama, zaokruženo, slasno, bez oštrih rubova, vrlo nježno u kojem alkoholi (13%) ne smetaju. Cijena 75 kuna.


Rose Ž premium 2020 je ocijenjen zanatski besprijekorno vino (od syraha), vrlo dopadljivo i pitko. Izražena je aromatika šumskog voća (šumske jagode), maline. Cijena od 40-45 kuna.


Blatina Ž premium 2018 po Jakopoviću je na tragu najboljih blatina. Vino posjeduje aromatsku kompleksnost, ističu se papar i crveno voće. "Rekao bih - hercegovački pinot crni - naravno u navodnicima. Ima dovoljno snage (13% alkohola), a nije naporno." Pamtljiva dužina okusa. Sadrži puno sitnih, finih, uglađenih tanina. Cijena oko 50 kuna.


Syrah Ž premium 2015. U aromatskom smislu fantastična pokrivenost crvenog i crnog voća. Zreli tanini. Nema potencijala za razvoj, ali može još dugo trajati na ovoj razini kvalitete. "Ovo vino je dobro ukomponirano u mirisu i okusu, ima eleganciju" - istaknuo je Jakopović. Cijena oko 75 kuna.


Cabernet sauvignon Ž premium 2018. 14.5 % alkohola Šumsko voće (ribizl), papar, izražena voćnost. Zaključak je da je ovo vino moglo i duže odležavati, te će svakako u budućnosti još rasti. Cijena oko 50 kuna.


Merlot Ž premium 2019. 14.5 % alkohola. Jakopović: "U ustima sljedivo, ima dužinu, pikantnost, vibrantno. Izuzetno mineralno vino. Najbolje crno koje smo do sada kušali. Tanini brojni ali jako zreli. Ne bih ga "rastavljao" jer odlično funkcionira ovako u cjelini. Ima dubinu, boja odgovara zrelosti tanina. Odlična vrijednost za te novce. Sortno vrlo prepoznatljivo". Cijena 70 kuna.


Plavac mali Ž premium 2017. Jakopović: "Spreman, zreo, neće više rasti ali će dugo zadržati sadašnju razinu. U ovom plavcu je jako izražen hercegovački terroir. Tanini stvaraju otpor između jezika i nepca, ali to ovdje ne smeta. Dobro dozirani barrique. Nalazim jako puno začinskih nota kao kod trnjaka, primjerice. Miris smilja, makije, hercegovačkog krša." Ivan Dropuljić je komentirao: "Plavci se znaju jako razlikovati obzirom na terroir. Volio bih vidjeti gdje je ovaj rastao."


Opći je zaključak da su Kežina vina vrlo dobra, bez većih zamjerki i svakako predstavljaju odličan omjer cijene i kvalitete. Složili smo se i u tome da kad bismo kao najbolja birali tri od osam predstavljenih vina, izbor bi bio na Žilavki selekcija 2019, Merlotu premium 2019 i Plavcu malom 2017! Živjeli!


---

PR: Vjekoslav Madunić

Foto: Marko Čolić


0 views

Comments


bottom of page