top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vinarija Sušić - priča o uspjehu i obiteljskoj tradiciji


U Zagrebu je u prostorijama Češke besede promovirana vinarija Sušić sa sedam odabranih vina. Alen Sušić koji je do početka devedesetih pokazivao izraziti nogometni talent, igrao u juniorima Veleža, a poslije radio u svojoj električarskoj struci, odlučio je 2010. pokrenuti OPG u Glavini donjoj. Kao i mnogi u imotskom kraju odabrao je vinogradarstvo i vinarstvo pa se nakon 12-godišnjega rada može konstatirati da je izabrao pravi profesionalni put.


Sušić nema puno vinograda u svom vlasništvu, oko 15 000 trsova na 3 hektara, ali dobrim odabirom grožđa u svome kraju - a pogotovo onim kupljenim u Podgrađu kod Benkovca - radi odlična vina. U to smo se uvjerili na radionici koju je vodio Tomislav Jakopović. Početak je bio u znaku Jokan one kujunđuše 2021 (Jokan je bio nadimak njegova pokojnog djeda). Svježa kujunđuša, ručno brana rađena flotacijom sa 5.1 kiselinom u izuzetno dobrom balansu.


Chardonnay special one 2021, dobio je pak ime po sinu koji je rođen kao šesto dijete nakon pet kćeri. Riječ je o tipičnom chardonnayu sa svježinom, uklopljnim kiselinama, te koji traži čašu više. U imotskom kraju smo probali chardonnay u više stilskih varijanti, a ovaj se mnogima dopao kao najbolji izraz sorte. Konstatirano je da ovakvo vino bez problema prati u jelu roštilj i mesa sa manje pikantnih začina.


Na pošipu iz 2021 vidjela se umješnost vinara da kupi najbolje grožđe sorte u Čari na otoku Korčuli. Vinar zna gdje i kako kupiti sirovinu/grožđe od kojeg će dobiti najbolje rezultate u vinu. To smo se kasnije uvjerili sa svjetskim crnim sortama. Rađeno flotacijom, vino je ozbiljno, puno ekstrakta, prepoznatljive sortnosti, slasno od viših alkohola. Pitanje je bilo otkuda mu zadimljenost u okusu, ali vinar kaže da nije bilo u drvu. Sa vlastitom berbom iz ove godine Sušić će moći napuniti oko 2000 butelja a kad na rod dođe još 3000 trsova bit će otprilike još toliko butelja.


Cuvee crni iz 2019 punjen je sa 50% vranca, dok ostatak čine trnjak, merlot i syrah. Sve sorte su posebno macerirane i bile zasebno barikirane oko 16 mjeseci, a zatim kupažirane. Vino je izrazito voćno sa karakterističnim ljubičastim rubom (vranac koji će kasnije tamniti), tanini su vrlo ugodni, a tek treba doći do sinergije tanina iz bačve i grožđa. Vino visoke vrijednosti već sada, upravo se puni za tržište, sa velikim potencijalom starenja.


Jokan cuvee 2015, također odležavan 16 mjeseci u novim barrique bačvama. Suho, vrlo tanično sa okusom koštunjičavog voća (šljiva, džem od šljive, smokva), sjajne svježine i ugodnog završetka. Kupažirani su 90% cabernet sauvignon i merlot te 10% plavca. Mada je staro sedam godina, vino ima dobru perspektivu starenja. Dobro bi se uklopilo uz steak, biftek i divljač.


Grand cuvee 2018, rađen je od 60% syraha i 40% merlota od grožđa iz Podgrađa (Božo Bačić), kasnije branog u bačvama različitih proizvođača (Mađarska, Francuska, SAD...). Također je bilo 16 mjeseci na "školovanju", pri čemu je dobilo savršenu taničnu strukturu - tanina je puno, svi su ispeglani i polimerizirani. Vino je u potpunoj ravnoteži između hladne i tople strane a u ustima traži gutljaj više. Ovako napravljeno vino iz 2015 dobilo je najviše značajnih nagrada (Šampion GAST-a 2017, dvostruki pobjednik u Mostaru 2017. i 18. te srebrna medalja 92 boda na Decanteru 2020). Prepoznao je to i jedan američki kupac koji je htio otkupiti sve butelje. Sušić je prodao 630 boca a ostatak od 1300 se prodaje i sada po MPC-u od 500 kuna. Oko 400 butelja Sušić će sačuvati za arhivu koja se upravo gradi i druge prigodne događaje.


Završno, uživali smo u desertnom merlotu izborne berbe bobica iz 2017 IBB sa 14% alkohola i 8% kiselina! Ovdje dominira aroma likera višnje uz sve druge karakteristične okuse i mirise merlota.


Sposobni Alen Sušić sa brojnom obitelji je prije nekoliko godina otvorio i konobu u obiteljskoj kući nazvanu po djedu Jokanu. Vina se najviše prodaju na kućnom pragu i diljem makarske rivijere. Sušić za vodeću lozu, oko 70% kujunđuša u svome vinogradu kaže da je desetljećima bila hraniteljica obitelji uz druge poljoprivredne proizvode. Iako je ima najviše uvijek se traži još...A za lozu će reći: "Koliko joj daješ toliko i dobiješ". Vinar je krenuo putem odabira grožđa kojega će uzgajati uz svoju kuću u Glavini donjoj ali i izabrati ono najbolje što se nudi na tržištu (pošip, syrah, merlot, CS...) te svojom kreacijom stvoriti prepoznatljiva sušićevska vina. Želimo mu na tom putu dobar vjetar i mirno more.


---

Tekst: Vjekoslav Madunić

Foto: Marko Čolić

Comentários


bottom of page