top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vinceška u Zlatnom brdu


"Ako za svetog Vinka sunce peče, onda obilno vino u bačve poteče.", tvrdi narodna poslovica.Je li peklo ili nas je samo grickalo svojim zubićima, diskutabilno je, no svakako nam je izmamilo osmjeh na lice, kada smo nakon trosatne vožnje stigli u Zmajevac. Mala, ali moćna press delegacija uputila se na poziv Tome Jakopovića, poznatog hrvatskog sommeliera i osnivača Vinskog kluba, u Baranju kako bismo prisustvovali tradicionalnom slavlju Vincekova, Vincelova ili - kako ovaj blagdan zovu u baranjskom kraju - Vinceške. Datum je to od kojeg se računa nova vinogradarska godina i nakon kojeg kreće orezivanje trsova. Tradicionalno, na trsove se vješaju slanina i kobasice, te ih se zalijeva vinom uz molitvu svećenika koja osigurava rodnu godinu i dobru berbu.


No, proslavu valja započeti kako treba - ipak smo u Slavoniji. Goran Matijević, vlasnik vinarije Zlatno brdo i naš domaćin dočekao nas je pored gatora s već naloženom vatrom i kobasicama nataknutima na štapove. Zabava je mogla početi! Nakon okrijepe, uputili smo se na blagoslov vinograda, a zatim smo obišli i podrum. Baranja je, naime, jedinstvena po tome što se u vinski podrum ovdje ne silazi, već se ulazi ravno u njega. To je moguće zahvaljujući gatorima - kućicama sagrađenima uz brda - iz kojih se ulazi izravno u podrume koji su ukopani u tim istim brdima i osiguravaju idealnu temperaturu za čuvanje vina tijekom čitave godine.


Ovdje su nam Goran Matijević i Samir Nađ, glavni enolog Zlatnog brda, ispričali ukratko priču o vinariji. Iako je riječ o novoj i mladoj vinariji, svoju filozofiju proizvodnje vina bazira na dugoj baranjskoj tradiciji koja seže još iz rimskog doba. Upravo su rimljani i zaslužni za naziv ovog položaja - Mons Aureus iliti Zlatno brdo - po kojem je vinarija i nazvana. Samir nam je ispričao i priču o vinogradima, koji se prostiru na ukupno 6ha i koji su sa svojih 15 godina starosti upravo u savršenoj formi, a u kojima svaka priča o vinu počinje. U vinariji Zlatno brdo odlučili su se za ekološku proizvodnju, što zahtjeva dodatnu pažnju i brigu oko prevencije bolesti vinove loze, te se već nakon Vincekova vinogradi moraju često obilaziti i provjeravati. Vinarija godišnje proizvede oko 40.000 butelja, te za sad nemaju namjeru povećavati proizvodnju, već samo održavati visoko postavljenu letvicu kvalitete i biti na usluzi biranom tržištu sa jednako tako biranim vinima.


Nakon što smo odradili "tradicionalne i vjerske formalnosti" i obišli podrume, uslijedilo je ugodno druženje uz iće i piće, a sve uz pratnju tamburaškog sastava Panonica, kućnih prijatelja vinarije. Kući nas je, debelo iza ponoći, ispratilo zvjezdano nebo.


Vidimo se kasnije, (ali)gatore!


---

Tekst: Irena Lučić, diWine portal

Foto: Nikola ZokoComments


bottom of page