top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vinistra okupila preko 10.000 posjetitelja


Proteklog je vikenda, 06.-08.05. održana 28. Vinstra! Raspoloženje vinara i okupljenih ljubitelja vina nije mogla pokvariti ni kiša, jer povratkom u porečku Žatiku, nakon dvije godine održavanja na otvorenom, ovo važno vinsko događanje ne ovisi više o vremenskim uvjetima.


"Ključ uspjeha istarskih vina su ljudi, naši proizvođači. Imamo Bogom danu zemlju i klimatske uvjete, međutim i stari su vajka proizvodili vino, no nisu bili tako dobri podrumari. Uvođenjem novih tehnologija upisali smo se na svjetsku vinsku kartu i zbog toga trebamo biti zahvalni istarskim vinarima. Oni su poput naših sportaša - početkom devedesetih najbolje su promovirali Hrvatsku u svijetu, a zaslužni su i za brendiranje Istre kao poznate destinacije“ - poručio je župan Istarske županije Boris Miletić, na svečanom otvorenju 28. Vinistre. Prisutne su pozdravili i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić.


"Na području Istarske županije ugovoreno projekata u vrijednosti 800 milijuna kuna iz Europskog fonda za ruralni razvoj, a do sada je isplaćeno 612 milijuna kuna. Istarski vinogradi prostiru se na nešto manje od tri tisuće hektara, Istra je središte vinogradarstva i vinarstva pa se veselim svemu onome što su nam pripremili vinari ova tri dana“ - naglasio je Mršić.


Vinistra 2022 potvrdila je status najrespektabilnije regionalne vinske manifestacije,, o čemu najbolje svjedoči činjenica da je kroz porečku dvoranu od petka do nedjelje prošlo više od 10.000 posjetitelja, među kojima je bio i veliki broj stranih gostiju. U Poreč su stigla i poznata lica poput manekenke i dizajnerice Helene Šopar Zadro, glumice Nataše Janjić Medančić, eno-gastro blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha, glazbenika Elvisa Stanića i Edija Maružina, redatelja Rajka Grlića, EU parlamentarca i bivšeg istarskog župana Ivana Jakovčića…


Tamo gdje su dobra vina, puno je pozitivne energije. Izdvajam malvaziju iz Grčke i Španjolske, platinaste i zlatne malvazije i terane poznatih istarskih imena, a tu su i neka ozbiljna vina butik vinarija za koje će se tek čuti. “ -poručuje Ribafish.


Ove je godine na 3,5 tisuće četvornih metara izlagalo 110 izlagača, od čega 80 vinara, a Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre kaže kako su izlagači zadovoljni posjetom i poslovnim susretima.


Iza kulise sajma odvijao se i zanimljiv program uz poznate sommeliere. Tako je pod vodstvom briljantnog Emila Perdeca održan masterclass „The Malvasia Myth“ na kojem su predstavljene suha i slatka malvazija iz grčke Monemvasije, pjenušava i slatka iz okolice Parme i Piacenze, dok su istarske boje branili šampionska svježa Malvazija Dešković i zlatna, odležana Malvazija Brčić.

Zanimljivo je bilo povući paralelu što malvazija kao sorta može pružiti u različitim terroirima. Mnogi ne znaju da je ova sorta za vrijeme Republike Venecije bila vodeća na Mediteranu i na radionici smo evocirali uspomene na njezinu zlatnu eru. Bilo je zanimljivo čuti iskustva grčkih i talijanskih proizvođača“ - istaknuo je Perdec.


Susjedi s Kvarnera predstavili su se radionicama o autohtonim sortama otoka Krka i „Pjenušavim Kvarnerom“. „Više od 90 posto kvarnerskih vinograda koji se prostiru na dvjestotinjak hektara, zasađeno je autohtonim sortama, od čega je najzastupljenija žlahtina. Mnogi ne znaju da je Kvarner treća regija u Hrvatskoj po pjenušcima s posebnim prirodnim potencijalom za ta vina. Na Kvarneru gotovo da nema vinara koji u podrumu nema barem jedan pjenušac“ - istaknula je voditeljica radionice Ines Matić Matešković koja je predstavila 11 kvarnerskih pjenušaca.


Na programu se našla i radionica "Chardonnay expression in Istria", gdje je bilo riječi o ovoj najrasprostranjenijoj svjetskoj bijeloj sorti, koja se na istarskom tlu uzgaja duže od stotinu godina.


Dodijeljene su i diplome za studentsko vino studenima Stručnog studija vinarstva u Poreču, a pet sadašnjih i bivših studenata Veleučilišta u Rijeci predstavilo je nagrađena vina s Vinistrinog ocjenjivanja. Među njima je i dvadesettrogodišnji Paolo Agapito, čiji je zreli Teran iz 2018. ovogodišnji šampion u toj kategoriji.


Valja spomenuti kako je uoči same Vinistre održan 13. Svijet malvazija - ocjenjivanje koje je kao najbolju malvaziju na svijetu (best in show), sa osvojenih 96 bodova i platinastom medaljom, istaknulo onu Kozlovićevu iz 2018. godine, Uz Kozlovića, platine su pripale vinariji Marijan Arman, Dešković, Ferenac, Benvenuti i Pilato.


---

PR: Alma Radoš, Lollpop

Foto: Neven JurjakComments


bottom of page