top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vinski, ali – vrh!

Piše: Irena Lučić / Wine&Only

Tomislav Bolfan (Foto: Julio Frangen)

Veselo društvance od desetak vinskih novinara, entuzijasta i istraživača uputilo se te srijede na Bolfan vinski vrh. Nije to bio slučajan susret, već srdačan Tomislavov poziv, koji je u samom startu obećavao puno – slijed od deset jela sljubljenih sa deset vrhunskih vina. Imala sam čast naći se na toj mailing-listi, pa sam brže-bolje otkazala ranije dogovorene planove za to poslijepodne, kako bih se nesmetano mogla prepustiti ovom nesvakidašnjem užitku :)

Dio hedonističke delegacije (foto: Julio Frangen)

Službeni povod ove vinske prezentacije bilo je predstavljanje novih Bolfan etiketa. Koje su zapravo djelić dosadašnjih, prikazan u krupnom planu. Drugi povod bilo je sveopće oduševljenje rizlingom iz linije Primus (2015) koji smo imali priliku kušati na nedavnom sljubljivanju vina uz slasticu (by Fama) i kada smo svi poželjeli još.

Nove Bolfan etikete (foto: Julio Frangen)

Već je prvi pogled na pitome zagorske brege, na koje puca pogled sa Bolfanovog imanja, bio dovoljan da zaboravimo na svakodnevne brige. Čak smo na trenutak zaboravili i na koronavirus :). Fino uhranjena crno-bijela mačka rastezala se na proljetnom suncu, simpatična angus goveda mirno su pasla i spremno pozirala pred mobitelima i fotićima, a sve u zraku mirisalo je na optimizam i proljeće.

Angus goveda (foto: Julio Frangen)

Prije početka degustacije, polazi mi za rukom na par minuta „ukrasti“ glavnog protagonista ovog događanja, Tomislava Bolfana, kako bih s njim popričala o poslu, životu i - naravno - vinu. Tomislav je, prije svega čovjek naglašene duhovne dimenzije, koji vjeru u Boga postavlja kao prioritet u životu i u poslovanju. Kao vinar, od samih je početaka usmjeren na ekološku proizvodnju, a čitavo imanje posljednih osam godina posjeduje eko certifikat. Pobornik je minimalne intervencije u proizvodnji vina i na najboljem je putu da od svog imanja napravi potpuno samoodrživo ekološko gospodarstvo. Zauzima se za „pristup naših pradjedova“ – bavljenje poljoprivredom na način koji je u potpunom skladu sa zakonima prirode.

Restoran Bolfan vinski vrh (foto: Julio Frangen)

Kao važnu činjenicu, moram istaknuti da vinarstvo Tomislavu nije jedini posao. Već je dugi niz godina vlasnik uspješne (vele)trgovine elektromaterijalom. Moja je pretpostavka da je upravo financijska sigurnost koju mu donosi ta tvrtka, jedan od glavnih faktora koji mu omogućuju da se svojoj strasti – vinu – posveti toliko beskompromisno, ne mareći previše za tržišne utakmice i njihove rezultate. To je privilegija koju si malo vinara može priuštiti. Ipak, bilo bi pogrešno reći da je kao vinar tržišno nevažan – Bolfan vina izvrsno su prihvaćena i od publike i od kritike, o čemu svjedoči cijeli jedan zid prekriven Decanterovim plaketama.


Vinogradi na Bolfan vinskom vrhu stari su oko 20 godina. Godišnje se na ovom imanju proizvede između 100.000 i 150.000 litara vina, koja se na tržištu pojavljuju kao bazna linija, premium linija (Primus) i linija pjenušaca. U razgovoru s Tomislavom doznajem da nema u planu povećanje proizvodnje, već isključivo rad na kvaliteti. Napore trenutno ulaže u unaprijeđenje eko-imanja. Iako već sada dobro radi kao vikend-izletište sa izvrsnim restoranom i desetak soba, u planu je izgradnja još jednog objekta koji će povećati smještajne kapacitete i privući poslovne goste konferencijskom dvoranom i pratećom ponudom. U proizvodnom procesu, želja mu je s vremenom potpuno izbaciti strojeve. Umjesto njih planira koristiti „prirodne pomagače“ – već kupljena angus goveda te (buduće) kokoši i ovce. Što se vina tiče, pojašnjava mi kako svega 10% ukupne proizvodnje proda na kućnom pragu. Još 15% otpada na izvoz, prvenstveno u Veliku Britaniju, Irsku i Belgiju. Ostatak vina plasira se na hrvatskom tržištu, pretežno na obali.


Djelić vinograda (foto: Julio Frangen)

I tada počinje degustacija. Ostavit ću vas da sami nagađate koja od deset ponuđenih kombinacija bi bila vaš favorit. A ja ću istaknuti neke slijedove koji su me se najviše dojmili. Najmanje očekivano, a fantastično sljubljivanje bio je čušpajz od graha sa Sivim pinotom (2019). Još uvijek nisam sigurna da li je kombinaciju toliko dobrom učinio pinot ili grah, ali u svakom je slučaju dobila puno bodova i visoko podigla ljestvicu u samom startu. Kao najukusniji slijed istaknula bih steak od angusa a la Bolfan u kombinaciji sa Cabernet sauvignonom Primus (2016). Oboje su se topili u ustima, a vino se, baš kao i steak, moglo rezati nožem (u najboljem smislu te riječi). U milisekundi sam pomislila da je riječ o plavcu – ali sam se onda sjetila da sam u Zagorju ;). Pred kraj je uslijedio i glavni „krivac“ ovog druženja – polusuhi Riesling Primus (2015) u kombinaciji sa slanim, zapečenim štruklama. I opet sam bila oduševljena, iako ne spadam u ljubitelje rajnskog rizlinga, a još manje u ljubitelje vina s ostatkom šećera. Ipak, obzirom na moju nepopravljivu sklonost bezmesnim jelima, kao (meni) najbolji slijed izdvojila bih rezance od tikvice sa sirom, peršinom i celerom u kombinaciji sa mladim Sauvignonom (2019).Sveukupno, na čitavoj me se večeri najviše dojmio izbor namirnica i način njihove pripreme. Osim što su nas, poput Proustovih madlenica, vratile u djetinjstvo, omogućile su nam da se – bez obzira na veliku količinu hrane – ne prejedemo! Uobičajena „prežderavanja“ teškom hranom koja često prate vinske prezentacije možda izazivaju zavist po društvenim mrežama, no u stvarnosti su naporna i teško da se mogu nazvati – uživanjem. „Bolfanovih deset“ (kako sam ih od milja prozvala :) primjer su da može i drugačije.


Ali pazite sad! Nakon svih deset izvrsnih slijedova, vinskog favorita večeri pronašla sam u podrumu, gdje sam, nakon nekoliko vina iz aktualne berbe imala priliku kušati traminac iz 2016. godine, vinificiran u potpunosti bez sumpora. Zadržao je svoju veličanstvenu sortnost, a izgubio za traminac tipičnu „želim-se-svima-svidjeti“ sladunjavost. Ptičica mi je šapnula da ovo remek-djelo uskoro ide na buteljiranje. Dame i gospodo, predlažem da stanete u red i na vrijeme si osigurate svoj primjerak!

Eko Traminac 2016 (foto: Julio Frangen)

Svemu lijepom dođe kraj, pa smo kroz toplu zvjezdanu krenuli svojim kućama. Svi smo se složili – bilo je VRH! Bolfan vinski vrh! :)

Comments


bottom of page