top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vinski univerzum - prvi festival za mlade vinare


Vinski univerzum Zagreb, prvi hrvatski festival za mlade vinare, održat će se u četvrtak 30.1.2020., od 15 do 21h u hotelu Dubrovnik. Riječ je o obrazovno-promocijskoj vinska priredba, čiji su glavni protagonisti mladi vinari u dobi od 18-35 godina koji svoja vina predstavljanju jednako tako mladim posjetiteljima. Ciljevi, ideje i niti vodilje festivala su: edukacija, bolja promocija, kultura uživanja u vinu i umjerenost u vinu!


Svaki mladi vinar, osim klasične promocije svojih vina, na Vinskom će univerzumu imati i posebne zadatke: educirati mlade posjetitelje o kulturi umjerenog uživanja vina te predstaviti svoju vinariju kroz odabranu temu, po kojoj će posjetitelji zapamtiti vinariju i vina.


Priredba je tematski osmišljena da pruži maksimalni doživljaj mladim posjetiteljima i vinarima. Na samoj priredbi bit će pratećih sadržaja (dvije edukativne radionice: 1. Malvazija & malvazija: priča o terroiru; 2. Vino i hrana: sljubljivanje za početnike), a vinarima će se kroz dodatne aktivnost pokušati otvoriti novi prodajni kanali za ciljanu publiku. Održat će se i nagradna igra za posjetitelje i izlagače. Nakon festivala, Klub studenata Agronomskog fakulteta (KSA) organizira „After Party“.


Vinski univerzum prvi put je organiziran u prosincu 2015. u Ljubljani gdje je polučio velik uspjeh. Priredbu je tada posjetilo oko 700 mladih posjetitelja, koji su uz pomoć vinara i festivalskog programa upoznali kulturu vina. Svake je godine slovenski Vinski univerzum sve bolji i popularniji. Vinski univerzum Zagreb 2020. osmišljen je po uzoru na slovenski model, ali je u potpunosti prilagođen hrvatskim vinarima i uvjetima.


Vinski univerzum Zagreb se organizira uz podršku Vinskog univerzuma Ljubljana, Kluba studenata Agronomskog fakulteta (KSA), Hrvatskog sommelier kluba (HSK) i Turističke zajednice Zagrebačke županije. Medijski partneri su stručni časopis Restaurant & Hotel i Julio Frangen Foto Foodie. Voda festivala: Jana & Jamnica. Prijatelji festivala: udruga Vinoljupci, Vina mosaica doo, Vuglec breg, Gastrofanatik, HAPIH (HRv.agencija za poljoprivredu i hranu), Durance, Art Bite Yaya. Ambasadori Vinskog univerzuma su Tatjana Hažić za Međimurje i Dominik Anđelini za Istru. Kao izlagači sudjeluju i vinarske grupe Agronomskog fakulteta u Zagrebu, veleučilišta u Požegi te Riječkog veleučilišta, (Poljoprivredni odjel Poreč). Na radionici sljubljivanja vina i sireva na konferenciji za medije kušana je Cetinka vinarije Bačić s Korčule i Malvazija Anđelini iz Istre uz sireve sponzora - trgovine delicija Gastrofanatik: Žminjski sir mljekare Latus, Žminj i Mladi trapist MIH sirane, otok Pag. O sljubljivanju hrane i vina - svojoj temi na festivalu, govorio je na konferenciji - mladi vinar Dominik Anđelini.


Ulaznice su dostupne putem Entrio sustava (www.entrio.hr/event/1-vinski-univerzum-zagreb-7160) kao i na samom festival. Povratna kaucija za čašu iznosi 50 kn i plaća se na samom festivalu. B2B program s predstavnicima Vinarija, namjenjen medijima I HORECA partnerima održat će na dan festival u terminu od 14.00-16.00h.


Tekst: PR Zlatne riječi

FOTO: Julio Frangen

0 views

Comments


bottom of page