top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vislander - poštovanje prema povijesti i terroiru


Priča o Vislanderu priča je o otočanima - o Višanima i Britancima. Dok je oko njih bjesnio Drugi

svjetski rat, Vis je skrivao britansku zrakoplovnu bazu. U izolaciji je Višanima nedostajalo hrane, a Britanci su čeznuli za mirnodopskim užicima. Zato su nona Franka i dida Jure s vojnicima s britanskoga otočja sklopili još jedan savez - razmjenjivali su vino za hranu: suhi vojni obrok za

plavac. Savršen reljef pjeskovitih polja i neprekidan trud učinili su taj otočni savez pobjedničkim.


Vina Vislander promoviraju autentičnost - ponajprije kroz autohtone sorte kuč, vugava i plavac mali, te jednostavnost kao lifestyle. Poručuju kako je svaka ispijena čaša vina mala proslava života. A mi moramo priznati kako se na promociji, održanoj u zagrebačkom restoranu Bon Apetit, uistinu slavilo život. Vislander je pokazao kako ima posebnu moć kišno i hladno studenačko poslijepodne pretvoriti u pravu eno-gastro čaroliju.


Bila je to prilika za kušanje gotovo čitave palete Vislander vina - od pjenušaca baziranih na sorti kuč (trbljan bijeli), preko različitih stilova vugave, pa do najsnažnijih aduta: plavaca malih među kojima je uistinu bilo teško odlučiti koji je najbolji. Vina su prezentirali enolozi Robert Brkić i Saša Zec, te brand promotorica Sanda Vojković, a ista su poslužena uz savršeno spravljene viške specijalitete poput komiške pogače i smokvenjaka.


Vinogradi Vislandera prostiru se na ukupno 15ha površina na kojima se pretežito uzgaja plavac mali, vugava i kuč, uz nešto kurteloške i rukatca. Dodatnih 5ha obrađuje se u kooperaciji. Među položajima ističu se Dračevo polje, Voščica, Ljubišće, Milna i Tihobraća.


---

Tekst & foto: Irena Lučić, diWine Portal

Comments


bottom of page