top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vrhunski pjenušci, amber vina i najveće rock balade


Rajnski rizling u amber izdanju - eReR - sljubljen je sa kanapeima od svinjske masti s orasima
Rajnski rizling u amber izdanju - ErEr - sljubljen je sa kanapeima od svinjske masti s orasima

…upravo je tako izgledalo drugo izdanje „Glazbe iz dekantera“, vinsko-glazbenog događanja koje se početkom ožujka održalo u zagrebačkom diWine Baru. Pod voditeljskom palicom glazbenog maga Kornelija Hećimovića i u sjajnom društvu plešivičkog vinara Dominika Jagunića, prisutni su gosti uživali u vrhunskim vinima, sljubljenim malim zalogajima, sjajno vođenom programu i izvrsnoj glazbi.


Dominik Jagunić i Kornelije Hećimović usred diskusije o velikim rock baladama
Dominik Jagunić i Kornelije Hećimović usred diskusije o velikim rock baladama

Vinar u svojoj karijeri, između otprilike 20-te i 60-te godine života, ima svega 40 pokušaja da napravi vrhunsko vino. Iz tog je razloga edukacija vrlo važna, kao i jasna vizija o tome gdje ste sada i kamo želite stići.“ – objasnio je svoju filozofiju života i vina Dominik Jagunić. Dominik je jedan od pripadnika tzv. „zlatne berbe“ vinara koji su zajedno studirali na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, među kojima su današnji vinski genijalci poput Davida Štampara, Petra Crvika, Saše Bernobića i Lovre Miklaužića. Da Dominikova teorija – nije samo teorija – dokazuju unaprijed rasprodane naklade vina, iako je riječ o ne baš jeftinim i ne baš svakidašnjim uratcima. Naime, uz pjenušce kojima se diči cijela Plešivica, Jagunići su se specijalizirali za macerirana i odležana – jantarna – vina.


Glazne iz dekantera u diWine Baru - djelić atmosfere
Glazne iz dekantera u diWine Baru - djelić atmosfere

Ne želim ove večeri, koja je stvorena za uživanje, puno komplicirati oko načina proizvodnje jantarnih vina. Naglasio bih samo kako maceracija u našem podrumu predstavlja način kojim dobivamo tzv. vino minimalne intervencije, koje ne traži dodatnu zaštitu kemijskim dodacima. Osobno nisam protivnik sulfita, ali sam veliki protivnik dodavanja kvasaca. Primjerice, danas u graševinu možete dodati sauvignonske kvasce i dobivate vino za koje nitko ne može pogoditi od koje je sorte, jer se sortnost potpuno izgubila, odnosno, žrtvovala kako bi se ugodilo 'pomodnom' potrošaču. U mojim vinima nema izgubljene sortnosti, mi kvasce donosimo iz vinograda. Naime, na grožđu se, kao i na svom voću nalaze prirodni kvasci i mošt počne spontano fermentirati. Puštamo da priroda odradi svoje i dobivamo ovakva vina.“ – objasnio je Dominik


Upravo je na Amber kolekciji bio naglasak te divne večeri, kada smo nakon uvodnog Three Stars Brut pjenušca sljubljenog sa brie sirom i borovnicama, kušali čak tri jantarna odležanca: Rajnski rizling kojeg smo spojili sa kanapeima sa svinjskom mašću i orasima, Sivi pinot koji se izvrsno sljubio sa hladnom salatom od tjestenine sa kremom od šampinjona, prženim pršutom i kaparima te Traminac kojeg smo kušali uz pomalo egzotičnu kombinaciju paštete od pilećeg zabatka sa kurkumom i sokom naranče. Svaki slijed pratila je i po jedna velika rock balada, iz čega zaključujemo da je Dominik, koliko je posložen i ustrajan isto toliko i – romantičan (:


Na kraju večeri, neki su čak (opijeni vinom ili potaknuti dobrom glazbom – nećemo nikad točno saznati :)) i zaplesali, a na svim stolovima čulo se isto pitanje: kad je slijedeća „Glazba iz dekantera“? Stoga vam s veseljem javljamo da je treće izdanje ciklusa na rasporedu već u četvrtak, 20.04. kada ćemo se družiti sa Nedeljkom Krupljan, vinskom promotoricom (Cheers With You) koja će nam prezentirati istarsku vinariju Arman Marijan Wines. Uz njih Kornelije, u vječnoj skrbi za naše ušne školjke, priprema vrhunsku selekciju skladbi kultne Nine Simone. Rezervacija mjesta je obavezna putem maila diWine.project@gmail.com, a detalje o događanju potražite na društvenim mrežama Facebook i Instagram.---

Tekst&Foto: Irena Lučić, diWine Croatia

Comentarios


bottom of page