top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

WineRi - u gradu koji teče, teku i dobra vina


Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane koronavirusom, međunarodni eno-gastro festival WineRI vratio se u velikom stilu. Smješten na atraktivnoj lokaciji tik do mora, na Gatu Karoline Riječke, festival je okupio 60 izlagača iz Hrvatske i regije.


Vina, rakije, likeri, suhomesnati proizvodi, sir, ali i glazba i odlična atmosfera - pobrinuli su se za to da se svi posjetitelji sajma osjećaju sjajno i dožive užitak Kvarnera. Organizator festivala je Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera u suradnji s tvrtkama Promocija i AHA marketing, koje svakako valja pohvaliti na izvrsno odrađenom poslu.


U organizaciji TZ Kvarner i TZ Rijeka festival je posjetila i grupa novinara iz Zagreba, u kojoj se našla i moja malenkost, a koji su prije samog dolaska na festival imali priliku obići Rijeku u pratnji turističkog vodiča. Iako smo u "gradu koji teče" bili mnogo puta, ovo je prvi put da nam se pružila prilika obići grad uz vodiča i saznati povijesne zanimljivosti kroz šetnju najljepšim dijelovima grada: Tarsatica - Rimsko naselje na području današnjeg Starog grada u centru Rijeke, prvi put se spominje 180. godine prije Krista. Fiume, Sankt Veit am Pflaum ili Rijeka najveća je luka u Hrvatskoj i treći grad po veličini u Hrvatskoj. 2020. godine Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture. Prve novine tiskane na talijanskom jeziku “Notizie del giorno”, izlazile su u Rijeci, a na Trsatu je Laval Nugant otvorio prvi muzej u Hrvatskoj. Šarmantan grad, interesantan, pun skrivenih ljepota i bogate povijesti, to je Reka - kako je zovu lokalni stanovnici.


Nakon obilaska grada, ugošćeni smo u restoranu Primorska konoba, u kojoj nas je dočekao

rustikalni ambijent s puno detalja, te tri izvrsna slijeda spravljena od svježih, domaćih namirnica. Rižot od tikvica i kozica, filet bijele ribe, lignje na nekoliko načina, blitvu i na kraju pannacottu sa šumskim voćem obilno smo zalijevali žlahtinom PZ Vrbnik.


Napokon, došao je red i na WineRI festival na kojem se moglo kušati više od 250 vina, uz poseban naglasak na autohtone sorte žlahtinu, belicu, jarbolu, trojščinu i sansigot. Prava demonstracija sile autohtonih sorta Kvarnera! No našlo se tu i van-kvarnerskih aduta poput šipona, kadarke, plavca malog, tamjanike, malvazije, graševine...


"Ovaj međunarodni festival pokazao je da Rijeka ima potencijal ugostiti veliki eno-gastro festival te da postoji izuzetan interes vinskih profesionalaca i ljubitelja vina. Najveće zadovoljstvo mi je što su mi ljudi prilazili i iskazivali svoje oduševljenje festivalom, te izlagači koji su rekli da će se obavezno vratiti u Rijeku. Iduće godine u ožujku najavljujemo još veći festival! Hvala izlagačima, posjetiteljima i sponzorima na podršci." – istaknuo je Žarko Stilin u ime organizatora festivala.


---

PR: Dijana Grgić, Vinum.In

Foto: Ivana Čutura

Comments


bottom of page