top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Wok by Matija dobio je pojačanje u Polidogovima


Odbrojavanje do Svjetskog nogometnog prvenstva je počelo, a s njime i pripreme za organizirano gledanje 'tekmi'. Imate li inspiraciju što grickati dok se bodre naši vatreni? Popularni zagrebački kuhar, ali i ljubitelj sljubljivanja različitih okusa, Matija Nikolić (Wok by Matija) otkriva tri načina za pripremu popularnog hot doga 'na drugačiji način', želeći pokazati kako se u ovom ukusnom snacku mogu uživati sve generacije. Za pripremu Polidoga koristi Poli hrenovke – lokalne proizvodnje Perutnine Ptuj PIPO Čakovec, izrađene od 90% najkvalitetnijeg pilećeg mesa, ne sadrži gluten i ima Halal certifikat, dodajući joj sastojke koji je pretvaraju u poseban zalogaj.

Evo koja tri Polidoga možete i sami napraviti u Matijinoj gastro režiji!

Špeksi Polidog! Za sve one koje vole intenzivne okuse - pilećoj hrenovki u finom mekanom brioche pecivu dodan je špekmez (pekmez od špeka kojeg Matija sam kuha) preko kojeg Matija obilato posipa sir i čips od čvaraka. Kod svakog zalogaja, nježan, sladak okus peciva spaja se sa špekmezom* i zabavno hrskavim čipsom od čvaraka koji povezani sa sirom i nježnom teksturom pileće hrenovke daju okus koji podsjeća na dobro znane okuse tradicionalnih zimskih delicija domaće kuhinje.


Polidog u marmeladi! Zvuči li vam neobično, probajte! Ovom je okusu teško odoljeti! Finoj Polidog hrenovki u mekanom pecivu dodana je marmelada od ljubičastog luka i umak od trešnjaste rajčice (sve Matijina, domaća radinost). Slatkoća luka u marmeladi odlično je izbalansirana dodavanjem slatko-kiselkastog aceta balsamica i soli, pa se s umakom od trešnjaste rajčice, koji opet cijeloj kompoziciji daje malo kiselkastog okusa. Svi sastojci se odlično spajaju s nježnom teksturom hrenovke i slatkim brioche pecivom. Utisak mediterana je neizbježan!

Ljuti Polidog nije za one koji se ljute, već za ljubitelje intenzivnih okusa! Blaga i ukusna pileća hrenovka u ovom je Polidogu hrabro sljubljena i suprotstavljena ljutkastom Szechuan umaku. Ove dobro izbalansirane okuse dodatno spajaju sir i nasjeckane Jalapeño papričice, a užitak je ugodan „toplinski“ udar u ustima kojeg nježno ublažuje mekano brioche pecivo. Slatko, slano, ljuto... užitak mješavine okusa za vatreno navijanje.


Za one koji vole navijati uz posebno osmišljene okuse, Matija je pokazao kako pojedini Polidog sljubiti i craft pivom Grofica, Grof i Carica - vrhunske craft pivovare Slavonica iz Pakraca.

* Popularni Marijin Špekmez možete napraviti na slijedeći način: 100 grama slanine narežite na sitne kockice, kao i luk, te češnjak. Potrebna vam je velika žlica bagremovog meda, nekoliko cherry rajčica, pelati, lovorov list i svježa chilli papričica. Kad imate sve sastojke popržite slaninu te je izvadite, a u masnoću dodajte luk i češnjak, te med. Miješajte pa na to dodajte cherry rajčicu i pelate, i prepržene kockice slanine. Dodajte lovorov list te sve sastojke kuhajte na laganoj vatri dok se ne pretvore u marmeladu.


---

Tekst: Alma Premerl Zoko, Modni ALMAnah

Foto: Nikola Zoko


Comments


bottom of page