top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Women's Days u Buzetu i Bujama


aDORAble soli by Danijela Drčec

Women's days by modniALMAnah, projekt nastao u vrijeme kovida, a kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko s ciljem istraživanja prirode i pomalo skrivenih dijelova naše zemlje, na drugačiji, ženski način, proteklog je vikenda doživio svoje petnaesto izdanje. I to u pitoresknoj Istri, u dva divna grada Buzetu i Bujama koji su ispričali divnu priču o povijesti, a u sadašnjosti pružili divno gostoprimstvo.


Lov(ac) na tartufe

Baza putovanja bio je Buzet u čijem se starom gradu, u butik hotelu Vela Vrata smjestila grupa žena koja je odabrala ovaj program. Naoko, obični hotel, zapravo je prekrasan objekt talijanskog štiha sa skrivenim wellnessom i bazenom koji se nalaze na samom vrhu hotela i fantastčnim pogledom koji seže sve do Slovenije. Kad pogledate s bilo kojeg prozora vidjet ćete i novi dio grada Buzeta, ali i gustu mješovitu šumu u kojoj je davno pronađen i prvi tartuf. Otuda Buzetu naziv 'grad tartufa' od kojih danas živi mnogo obitelji. Kaže se kako u Buzetu svaka kuća ima (barem jednog) psa jer svi i profesionalci i amateri istražuju proplanke u potrazi za blagom. Kako je to kad pas veselo krene s iskopavanjem proljetnog tartufa pokazujući svom gazdi da je pronašao 'blago' žene su vidjele u prekrasnom Parku Natura Tartufa. Vlasnica tvrtke Pietro & Pietro by Natura Tartufi i peta generacija tartufara u ovoj obitelji, Daniela Puh, za vrijeme lova pokazala je ponosno dio šume koji će uskoro postati Park tartufa u kojem će svaki posjetitelj moći doživjeti lov, ali i upoznati povijest pronalaska ove namirnice u bogatoj istarskoj zemlji. Točka na 'I' tartufarenja svakako je uživanje u delicijama - kanapeima ali i poznatoj istarskoj fritaji s crnim tartufom.


Obilazak Buzeta uz vodiča Deana Prodana

Sretne, zadovoljne, lijepe, njegovane, naspavane, relaksirane žene, nakon brojnih beauty radionica, nastavile su svoje putovanje otkrivajući unutrašnjost Istre! Iz Buzeta je putovanje vodilo u Buje, pitoreskni gradić na sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka, koji se nalazi između rijeka Mirne i Dragonje. Na granici Buzeštine i Bujštine, grupu je dočekao direktor TZ Buje Valter Bassanese i turistička vodičica Silvia Fakin koji su, ne krijući ljubav prema mjestu u kojem žive pokazali ovaj dio Hrvatske. Bujštinu je grupa prvo otkrila u Oprtlju, malom gradu nedaleko Motovuna, od kuda je put vodio prema Istarskoj pustinji, fenomenu prirode koji svakoga ostavlja bez daha. Na kraju je grupa stigla u Buje, grad maslina, koji brojnim turistima ima za ponuditi povijesne, kulturne, eno-gastro i zabavne sadržaje. Nakon Buja, grupa je uz odličnog vodiča Deana Prodana upoznala i Buzet, koji svojom elegancijom i ljepotom mami svakog putnika na ponovni dolazak i dodatno istraživanje.

Obilazak destilerije Aura

No, kako bi bilo boraviti u Istri, a ne doživjeti i sve njezine okuse! Uvertira u istraživanje autohtonih okusa bila je na početku putovanja, kad je Zagrepčanka Daniela Drčec predstavila svoj brend Adorable, pričajući priču o aromatiziranim solima, ali i prekrasnim prirodnim marmeladama koje se mogu kombinirati uz slatka, ali i slana jela. Istra je posebna po brojnim vinarijama, a jednu takvu, manju ali posebnu po mnogočemu, vinariju Valenta posjetile su žene s ciljem isprobavanja njihovih vinskih perjanica, posebno Valenta Terana Terre di Paradiso nagrađenom zlatom. Oduševljenju nije bilo kraja niti u prostorima destilerije Aura u kojoj je posebnu pažnju privukao Teranino i Karbun gin po kojem je ova destilerija svjetski poznata.


Malvazija OH Wines

Gastro točku na 'I' ovog putovanja stavila je ipak sommelierka maslinovih ulja i vina, Nedeljka Krupljan, koja je na terasi hotela Vela Vrata, predstavila svoj jedinstveni projekt Cheers with You sljubljujući na jedinstven način tipične istarske zalogaje i prekrasna ekološka vina OH wines.

Valter i Stiven Valenta

Nakon Istre, Women's days by modniALMAnah kreće dalje u istraživanje ljepota naše zemlje. Već za kraj ovog mjeseca, vikend 30.04. - 01.05. Alma je osmislila prekrasan vikend u Samoboru, a treći vikend u svibnju, 13. - 15.05.2022 rezerviran je za istraživanje Neretve. Sve detalje o putovanjima možete pročitati OVDJE


---

PR: Alma Premerl Zoko, Modni ALMAnah

Foto: Nikola Zoko

Comments


bottom of page