top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Zelena gastronomija - budućnost Like

Updated: Jul 11

Bariša Dejanović i obitelj Tolić-Tomičić- uzgajivači buše
Bariša Dejanović i obitelj Tolić-Tomičić- uzgajivači buše

Na ulazu u grad Gospić niknuo je novi poslovni centar Kroma, a u sklopu njega mali fast food restoran pod nazivom Zona Organic. Bila bi to još jedna usputna zalogajnica u gastronomski pomalo zaboravljenoj Ličko-senjskoj županiji – osim što to nije! Zona Organic vrlo je moguće sjeme iz kojeg će se razviti čitava zelena gastronomija Like.


Carpaccio od buše
Carpaccio od buše

Ideja o spravljanju jela koja su zdrava, ukusna te imaju provjereno i lokalno porijeklo namirnica nije nova, ali malo koje područje Hrvatske ima savršene preduvjete za razvoj upravo takve, „zelene“ gastronomije kao Lika. Iako je riječ o samoposlužnom fast-food restorančiću, kojeg bi – ruku na srce – bilo lakše i jeftinije voditi provjerenom ugostiteljskom metodom „kupim jeftino u supermarketu, prodam skupo u restoranu“, vlasnici Vesna Tolić-Tomičić i Dejan Tomićić odlučili su se za ekološki(ji) pristup u koji i sami vjeruju te su odlučni u namjeri da njihov restoran zaista bude drugačiji.

 

Buša – lička gastro zvijezda

Obzirom da su i sami vlasnici malog OPG-a, odlučili su svojim gostima servirati upravo onakvu hranu kakvu i sami jedu kod kuće - organski uzgojenu, lokalnu i zdravu. Okosnica restoranske ponude vrti se oko mesa buše, koja predstavlja istinsku gastro-deliciju, a zbog teške dostupnosti mesa rijetko se nalazi u ponudi hrvatskih restorana.


U eko-centru Kistanje u Šibensko-kninskoj županiji nedavno je održan kulinarski masterclass na kojem su popularni chefovi David Skoko i Mate Sučić u okviru projekta „Buša na pjatu“ spravljali vrhunske delicije od bušinog mesa. Sasvim je logično da je i Lika, domovina ove autohtone pasmine, odlučila svoj gastronomski identitet graditi upravo na ovoj namirnici.


Autohtono govedo buše u svom prirodnom krškom okruženju
Autohtono govedo buše u svom prirodnom krškom okruženju

Riječ je o autohtonoj pasmini goveda staroj preko 6500 godina koja je iznimno prilagođena krškom podneblju i otporna na ne-baš-blagu ličku klimu. Tijekom ispaše prehranjuje se raznovrsnim biljkama koje rastu na kršu, koje njenom mesu i mlijeku daju jedinstvenu aromatičnost, ali i pomažu u stvaranju nekih iznimno zdravih spojeva poput, primjerice, konjugirane linolne kiseline (CLA) koja dokazano suzbija pretilost, a po najnovijim istraživanjima pomaže i u zaustavljanju rasta stanica raka.“  - objasnio nam je Bariša Dejanović, največi uzgajivač buše u Hrvatskoj i predsjednik Udruge uzgajivača buša, koji je ujedno i glavni dobavljač bušinog mesa za restoran Zona Organic.

 

Revitalizacija ruralnog prostora Like
Bariša Dejanović, uzgajivač i ličko-senjski župan Ernest Petry
Bariša Dejanović, uzgajivač i ličko-senjski župan Ernest Petry

Na otvorenju restorana imali smo priliku kušati carpaccio od buše, lički škripavac, burger od buše sa domaćim ličkim krumpirićima te bušino pečenje. I moramo priznati – svidjelo nam se. „Centar za razvoj brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva strateški je projekt Ličko-senjske županije“ – izjavio je ličko-senjski župan Ernest Petry, jedan od sudionika na otvorenju Zone Organic, te nastavio: „Ličko-senjska županija središte je brdsko-planinskog prostora (BPP) u Republici Hrvatskoj, a budući centar ima za cilj kreirati specifičnu infrastrukturu kojom se pruža podrška za industrijsku tranziciju poljoprivrede, stočarstva i srodnih sektora gospodarstva. Gastronomija predstavlja jedan od ukupno sedam modula koje ovaj projekt obuhvaća. Ideja je da postanemo destinacija koja se filozofije 'od pola do stola' ne drži samo na papiru, već želimo stanovnicima županije, ali i gostima – kojih će vjerujem u budućnosti biti sve više – osigurati zdravu i domaću hranu proizvedenu održivim načinima poslovanja. Potencijal Like je u tom pogledu ogroman.“ – zaključio je Petry.


Lički sir škripavac
Lički sir škripavac

Lika se sve više okreće ka održivom turizmu i vjerujem da će u skoroj budućnosti postati jedna od omiljenih zelenih destinacija domaćih i stranih turista. O tome svjedoči sve veći interes za centralnu turističku manifestaciju 'Jesen u Lici' kao i sve veći interes investitora i dionika u turizmu koji pokazuju zanimanje za našu županiju. Hrana i piće neizostavni su dio turističke ponude svake destinacije, te smatram da je vrijeme da tradicionalna lička jela dobiju značajnije mjesto u okviru hrvatske, pa i Europske gastronomije.“ – izjavio je direktor turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević.

 

Gospićki eko punkt
Delicije od buše
Delicije od buše

Ponuda našeg restorana koncipirana je oko organskog mesa autohtone pasmine buša koju već sedam godina uzgajamo na vlastitom OPG-u Lugarnica u Visuću. Imamo 50-ak grla, a ostatak mesa nabavljamo od OPG Dejanović. Ostale namirnice koje sačinjavaju dnevni meni trudimo se nabavljati od lokalnih proizvođača. Osim supruga i mene, u restoranu je zaposlen i naš sin Patrick te još dvije djelatnice iz Gospića.“ – kazala je vlasnica restorana i nositeljica OPG-a Vesna Tolić-Tomičić


Za kraj, moramo napomenuti kako Zona Organic nije jedini „zeleni biznis“ u sklopu poslovnog centra Kroma. Tu se nalaze i punionice za električne automobile, kao i ekološke autopraonice koje štede vodu. Bravo Gospić, bravo Lika!!

 

---

Tekst i foto: Irena Lučić, diWine Croatia

Comments


bottom of page