top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Žene (koje) znaju što žele!


U Business Clubu 5, u zagrebačkom Sky Office-u, u subotu 10. prosinca 2022. proslavljen je 11. WOW rođendan udruge WOW i po deseti puta dodijeljene godišnje WOW vinske nagrade i WOW Grand Prix


"Što žene žele" akcija je koju već desetu godinu za redom uspješno organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su Žene i vino, izuzetno aktivna grupa žena, koju je u kolovozu sada već davne 2011. osnovala novinarka Sanja Muzaferija, pa su proslavile 11. rođendan i jubilarni, deseti rođendan nagrade.


Udruga namijenjena VINArkama, VINOtekarkama, noVINArkama, ENOloginjima, sommelierkama, ali i „običnim“ VINOljubiteljicama, djeluje u cijeloj Hrvatskoj, s ograncima u Splitu i Rijeci, a broj članica varira - ali ne pada ispod - oko stotinjak redovnih članica. To su žene koje su se udružile na istoj temi – vinu - a itekako su zamijećene u vinskom društvu koje je u prošlosti pretežito bilo rezervirano za muški svijet. WOW-ice su angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina - osobito vinarki - ali su poznate i po stalnim kušanjima, radionicama, izletima i vinskim edukacijama te mnogobrojnim drugim akcijama i aktivnostima. Do sada su organizirale više od 150 događanja o kojima je napisano više stotina medijskih tekstova pa je WOW narastao u svojevrni hrvatski super-brand. Ohrabruju umjereno uživanje u vinu, a doista intenzivno, predano i uspješno rade na tome da izvrsna hrvatska vina postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi.


U Business Clubu 5 Sky Officea obratio im se domaćin, predsjednik Cluba Vandri Montabello, a važnu ulogu je imala i Dijana Grgić kao voditeljica njihove Vinoteke, inače glavna urednica časopisa „VinumIN“. Nakon toga, dodjelu nagrada vodila je osnivačica i dugogodišnja predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija. Pila su se vina nagrađenih vinara uz delikatese PIKa Vrbovec i izvanredne keksiće Miscotti, u prisustnosti autorice tih slatkih delikatesa, Mirte Atlije.


Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski „kustos“ (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom šećera). Potom slijedi centralni dio akcije "Što žene žele" - mogućnost da elektroničkom poštom članice glasuju o svojem izboru. Do sada su izbornici bili Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Roko Bekavac, Siniša Lasan, Emil Perdec, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić, Željko Bročilović Carlos i Mario Meštrović a ove je godine selektor bio jedan od naših najtrofejnjih sommeliera Ivan Jug iz restorana Noel, višestruko ovjenčanog Michelinom, Gault-Milleauom i drugim gastro nagradama.


Slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa, ove godine je organizirano u predivnom opatijskom hotelu „Ambasador“, prvom hotelu s pet zvjezdica u tadašnjoj Jugoslaviji. Finalni stručni žiri ove godine su činile tri ekspertice: Predsjednica žirija Danijela Kramarić, legendarna sommelierka i vlasnica restorana „Plavi podrum“ ; vinarka Ana Peršurić Palčić iz vinarije „Misal“ i - vinska poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u svim većim i značajnijim vinarijama Hrvatske, uključujući „Iločke podrume“, a sada vinska konzultantica Karmela Tancabel, koja razvija vlastiti brand „Wine Emotion by KT“. One su između 12 finalista naslijepo odabirale pobjednike u svakoj kategoriji. Zaslugom WOW-a dosada su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella (i sama članica Udruge) i Gianfranco Kozlović; u Champagnu je putovao brački vinar Senjković, u španjolski Penedes Moreno Coronica, u Burgundiju Luka Krajančić; u Toscanu predstavnik vinarije Meneghetti; u Mađarsku Marko Fakin; u Austriju Frano Milina Bire. Prošlogodišnji pobjednik, vinarija Jakob, pridružila se Sanji Muzaferiji na putu u Milano gdje su prisutvovali Forumu žena i vina svijeta, pod dirigentskom palicom Donne del vino Italia i njihove predsjednice Donatelle Cineli Colombini.


Ovog puta, u kategoriji pjenušaca u finale su ušli Pavel, 2018, vinarije Šember i Amfora 2016, vinarije Tomac. U kategoriji bijelih vina tri najbolja su Malvazija Sv.Jakob 2018, Clai; Le Chiffre 2020, vinarije St.Hills i Bela igra 2018, vinarije Domaine Koquelicot. Dva najbolja roséa su Rosé Bastijan i Rosé Galić, oba, naravno iz 2021. Među crvenima izdvojila su se tri vina: Plavac mali majstor, 2016 vinarije Stina, zatim Bas de bas 2017, vinarije Bibich i Gran Teran 2015, Morena Coronice. Od desertnih vina u vrhu su San Salvatore 2013, vinarije Benvenuti i Muškat Momjanski 2020, vinarije Prelac.


U subotu su proglašeni pobjednici.

Pjenušac pobjednik je Pavel Šember 2018

Među bijelim vinima pobijedio je St. Hills Le chiffre 2020

Najbolji rosé je Bastijan Rose 2021

A od crvenih Gran Teran Coronica 2015

Među desertnima pobjednik je – Benvenuti San Salvatore 2013


"Jednoglasno smo odlučile da je sveukupni pobjednik Benvenuti San Salvatore i da je upravo to vino zaslužililo WOW Grand prix" - rekla je predsjednica žirija Danijela Kramarić. Osim vinarije Šember koji su bili spriječeni bolešću, slavodobitnici su prisustvovali događanju i ponosno primili nagrade. Prelijepe skulpturice koje je dizanirala slavna „Grupa“ - u ime vinarije Bastijan, preuzela je Petra Leko; za St.Hills je nagradu, u ime Ernesta Tolja, preuzeo Saša Franić; svoju je nagradu za Gran teran preuzeo Moreno Coronica osobno, a nagradu za desertno vino i sveukupni WOW Grand Prix, primili su Nikola i Albert Benvenuti. Nagradu im je u ime prošlogodišnje pobjedničke vinarije Jakob, predala Valentina Jakobović.


---

PR: WOW

Fotografije: Rene Karaman, Mario Draušnik, arhiva WOW


Comments


bottom of page