top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Ženski vikend uz Terra Madre vina


Miris mandarina, neodoljive nijanse Neretve, gostoljubivost domaćina, moć prirode, prekrasno društvo, delicije na tanjurima i opojna južnjačka vina u čašama samo su neki elementi koji su obilježili jedinstven ženski vikend Women's days by modniALMAnah, ovaj put održan s bazom u Metkoviću! Ovaj je projekt osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko, nudeći brojnim ženama mogućnost da se resetiraju tijekom vikenda na prekrasnim lokacijama lijepe naše, istražujući prirodu, uživajući u povijesti ali i u svemu onome što žene vole - modi, ljepoti, gastronomiji, radionicama zdravog života...

Šesnaesti po redu Women's days by modniALMAnah započeo je na jugu Hrvatske, u Metkoviću koji sa svojom užom i širom okolicom nudi pregršt zanimljivih kulturnih, prirodnih, gastronomskih i drugih sadržaja. U Metkoviću se na nevjerojatan način isprepliće krajobraz, specijaliteti od riba i žaba ulovljeni u Neretvi ali i bogatstvo voća i povrća koji u izobilju rastu na ovom podneblju. Upravo prvo proljetno voće, neretvanske jagode, poslužio je u Villi Neretvi domaćin ovog putovanja Pavo Jerković poznat kao začetnik turizma na Neretvi i prvi u organizatorskom odboru kultnog Maratona lađa! Kako bi se što bolje osjetilo bilo ovog kraja, okupljena ženska ekipa krenula je lađama po Neretvi.


“Što to ovako divno miriši svuda oko nas?” - pitale su se sudionice vikenda, a ljubazni domaćin Pavo pokazao je na voćnjake sa stablima mandarina koji su se nalazili između rukavaca. Bijeli cvjetovi koji su polako prelazili u plod u mirisnu su kulisu zavili cijelu deltu rijeke Neretve, pa čak i prvu stanicu okućnicu Neretvanske kuće u kojoj je poslužen težački tanjur s autohtonim proizvodima tog kraja.


Na ovom putovanju ispreplitala se priroda, povijest, sadašnjost, brojne ženske teme ali i gastronomija ovog kraja. Sve što je bilo posluženo na tanjurima pripremio je kuhar Cristian Franko Jerković pa se tijekom vikenda moglo probati sve što se jede u Metkoviću i okolici - žabe, jegulje, rižota, sirevi... Službeno piće eventa bila su izvrsna vina iz vinarije Terra Madre - Rose i Plavac mali premium, a za aperitiv je poslužena nova zvijezda iz obitelji Jägermeister, Charf poseban po mješavini pedeset i šest vrsta bilja, cvijeća, korijena i plodova, i pikantnom okusu koje ovo piće može zahvaliti intenzivnim notama đumbira.


Rose Terra Madre iz berbe 2020 svježe je, lepršavo i lagano vino, mirisa bobičastog voća i ponešto cvjetnih nota. Finoću mu daje plavac mali kojeg ima 25%, za pitkost je zaslužan syrah kojeg je 65%, a stabilnost mu održava 10% cabernet sauvignona. Idealno je vino za ljetne vrućine kakve su i vladale ovih dana, a poželjno ga je piti što više rashlađeno, čak do 8°C. Plavac mali Premium vino je punog je tijela i baršunastih tanina s aromama suhe šljive, smokve i borovnice. U kupaži dominira plavac mali (85%), uz mali dodatak syraha (10%) i cabernet sauvignona (5%). Vino je na natjecanjima 2019. i 2020. godine osvojilo prestižnu Decanterovu srebrnu medalju. Grožđe od kojeg su proizvedena spomenuta vina ekološki je uzgojeno u najmlađem hrvatskom vinogorju Komarna u kojem su prvi trsovi posađeni 2008. godine. Vinogradi se nalaze na visini 50 do 180 metara iznad mora, a osim navedenih crnih sorti valja napomenuti kako vinarija Terra Madre uzgaja još pošip i chardonnay - čijem se kušanju veselimo u budućnosti. Vlasnici vinarije tri su prijatelja Damir Dominiković, Stipe Dominiković i Davor Martinović, koji uz vinariju, već 29 godina partnerski vode tvrtku Poljopromet iz Metkovića.


Želite li se i vi pridružiti Almi na nekom od narednih ženskih vikenda, veselit će vas da su već najavljeni i novi datumi putovanja. Prvi vikend u lipnju (03.-05.06.2022) rezerviran je za Liku, a drugi vikend u srpnju (08.- 10.07.) za Karlovac. Sve detalje o putovanjima možete saznati OVDJE i ne zaboravite povesti i prijateljice!!


---

PR: Alma Premerl Zoko, ModniALMAnah

Foto: Nikola Zoko & arhiva Terra Madre
コメント


bottom of page