top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Poletti - osam generacija beskompromisne kvalitete


Piero Poletti u dvorištu Case Manzolin

U svibnju 2022. vinarija Poletti proslavila je 180 godina svog postojanja. U navali čudnih i nepotrebnih marketinških trendova kroz koje tek nedavno osnovane vinarije na svoje etikete ispisuju neke davne godine, stvarajući time (često lažni) dojam tradicije, bila bi to samo još jedna vijest u nizu. No, sama činjenica da je riječ o Pieru Polettiju, ukazuje na to da je ovdje riječ o jednoj sasvim drugačijoj priči.


Peter (Piero) Poletti ime je koje znači mnogo toga. On je uspješan vinar, predan obiteljski čovjek, inovativni poduzetnik, svjetski putnik, turistički vodič, poliglot, DJ, ljubitelj oldtimera te bonvivant koji stari šarmantnije od Sean Conneryja. No, iznad svega, Piero je gospodin (s velikim G) i, usudila bih se reći - jedan od rijetkih preostalih aristokrata - čiji životni stil nije uvjetovan pomodarskim trendovima, već je odraz istinskih životnih vrijednosti koje je nemoguće kupiti novcem.


Jedna od tih vrednota upravo je poštovanje prema tradiciji, zahvaljujući kojoj su i sačuvani brojni pisani dokumenti koji ukazuju na činjenicu da su vinogradi u vlasništvu njegove obitelji već dugih 180 godina. Iako postoje saznanja i o starijim precima koji su se bavili uzgojem vinove loze, obitelj Poletti fokusirala se opipljivi pisani trag, čiji početak seže u davnu 1842. godinu kada nono Piero Bernobich od svog tasta Marca Dellemarne kupuje šest hektara zemlje u selu Markovac nedaleko Višnjana, za tadašnjih 113 fiorina. Tih šest hektara prostiralo se na tri parcele, te je zapisano kako je riječ o dva vinograda pomiješanih s maslinikom.


Matteo, Loredana i Piero Poletti

Dugačka vremenska lenta, sa fotografijama i kartografskim prikazima pomogla je Pieru, njegovoj supruzi Loredani i sinu Matteu, da nam ispričaju priču o osam vinarskih generacija obitelji, pod prezimenima Dellemarna, Bernobich i Poletti.


Vinarija Poletti danas uzgaja vinovu lozu na 9 ha vlastitih vinograda, a u ponudi ima sedam etiketa čije je zajedničko obilježje beskompromisna kvaliteta. "Ako želiš raditi vino, neka bude onakvo kakvo bi i sam želio piti." - prisjeća se Piero riječi svoga oca, koji ga je u ranoj dobi uveo u svijet vinarstva. Upravo su te riječi bile glavna motivacija Peteru u vrijeme socijalizma kada je vinarstvo Istre (i ostatka Hrvatske) patilo od nametnutog sindroma visokih prinosa i niske kvalitete. Jedan je od prvih vinara koji se odvažio proizvoditi kvalitetno vino po visokoj cijeni, što je u početku dočekano sa podsmijehom od strane kolega i prekupaca, a sama obitelj pretrpjela je financijski vrlo izazovno razdoblje. Zato si danas vinarija Poletti može priuštiti da, primjerice, njihov Cabernet sauvignon odležava pet godina u podrumu, a zatim bude nagrađen na svjetskom natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters 2020 kao peti najbolji Cabernet Sauvignon u svijetu.


Svoju strast prema vinu i životu Piero je prenio na svog sina Mattea, koji postaje osma generacija ove vinske obitelji. Iako mu je od strane obitelji pružena sloboda da sam bira svoj poslovni put, za vrijeme korone donio je odluku da želi nastaviti obiteljski biznis, te je Ekonomski fakultet u Trstu zamijenio studijem vinarstva u Poreču. Matteova vizija vinarije zasniva se, naravno, na 180-godišnjoj tradiciji, ali i na suvremenim trendovima integrirane ekološke proizvodnje koji u Europi postaju sve veći must.


Hladni riblji pijat & mlada Malvazija Poletti 2021

Osim ka ekološkom vinarstvu, obitelj se sve više okreće prema vinskom turizmu. Zajedno sa suradnicom Jasnom Matić prije nekoliko godina renovirali su staru kuću u srcu Poreča i pretvorili je u eno-gastro hram pod nazivom Wine & Food Casa Manzolin. Ideja je proizašla iz ljubavi prema vinu i hrani, koji se savršeno ljube. Upravo smo u tom čarobnom prostoru tijekom proslave ove velike obljetnice uživali u pet slijedova hrane i vina koje je osmislila chefica Marijana Peterfaj, a za koje bez pretjerivanja mogu reći da su nešto najbolje što sam ikada u životu pojela.


Rižoto Rosella uz istoimeni rosé

Za predjelo poslužen je hladni riblji pijat sastavljen od salate od hobotnice, brancina mariniranog u citrusima i medu u te ribljeg confita sa začinskim biljem i povrćem. U drugom je slijedu predstavljen specijalitet kuće - rižoto Rossella - pripremljen s Rossella roséom, jagodama i škampima, sa posipom od dehidriranog pršuta. Treći je slijed činio triptih brancian na žaru u umaku od kapara i malvazije, punjene pohana srdela te božanstvenih lignji u tempuri, poslužen uz kelj i krumpir na dalmatinski. Za desert je gostima poslužena poznata bumbarka - torta od badema, skute i meda, a uz arhivu koju je Piero izvukao iz podruma specijalno za ovu prigodu, grickali smo vrhunski sir Gran Istriano.


Piero Poletti sa suprugom Loredanom

Vina Poletti koja su se savršeno sljubila uz ovaj meni, okupljenima je u opuštenom ozračju predstavio Filip Savić, višestruki sommelierski šampion Hrvatske. Kušali smo tako Malvaziju istarsku 2021 koja je izvrsno popratila prvi slijed, moćni rosé Rosella uz rižoto te Malvaziju Classicu 2019 uz morsku trilogiju. A zatim su uslijedile prave vinske poslastice: premijera Merlota 1842, neobične "kupaže" iste sorte iz dvaju različitih godina (2016. i 2018.) nakon kojeg je uslijedila arhivska Malvazija iz 2005. te Cabernet Sauvignon iz 2003. koji je pokazao svoju više nego savršenu formu.


Osim sljubljivanja vina i hrane, tijekom ručka spontano je započela "igrica" sljubljivanja vina i glazbe (koju Piero ponekad i "profesionalno" igra na svojim vinskim prezentacijama u Zagrebu), a koja je započela tako što smo pokušali pronaći savršeni glazbeni match uz Rosellu. I dok su jedni predlagali klasik "La vie en Rose" drugi su iz naftalina izvlačili "Via Con Me". Dok je na red došla arhiva već smo bili na Doorsima i Deep Purpleu (:


I kad smo pomislili da život jednostavno ne može biti bolji, iz dvorišta Case Manzolin do nas su doprle arije La Traviate. Vivien Galetta i Voljen Grbac uz glazbenu pratnju Aleksandra Valenčića obilježili su dan u kojem je obitelj Poletti proslavila ovu nevjerojatnu obljetnicu.


Uskoro se nadamo novom povodu za slavlje, obzirom da se obitelji Poletti upustila u projekt preuređenja barokne kuće koja će postati boutique hotel sa 14 soba, predivnim dvorištem i pogledom na more u samom centru Poreča, tik do Case Manzolin. Otvorenje je predviđeno za sezonu 2024. i nestrpljivo ga čekamo. Do tad, kratit ćemo vrijeme uz beskompromisna vina Poletti.


---

Tekst: Irena Lučić, diWine Portal

Foto: Studio Kontuš

bottom of page