top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Stipendisti Dubrovnik Festiwine-a u restoranu Debeluh


Donatorska gala večera, koja ima za cilj stipendirati mlade kuhare, od samih je početaka sastavni dio Dubrovnik FestiWinea. Prošlogodišnja je večera održana u suradnji sa slovenskim gostujućim chefom Jurom Tomičem, vlasnikom restorana Debeluh iz Brežica. Jure Tomič i Saša Računica, šef kuhinje hotela Bellevue kreirali su tada jedinstveni menu koji se uspješno sljubio s pobjedničkim vinima festivala, a prihod večere bio je namijenjen stipendiranju mladih dubrovačkih talenata: Nikše Karamana i Tonyja Kuznina, koji su proveli mjesec dana na edukaciji u restoranu Debeluh! Na taj način omogućilo im se učenje, napredovanje i širenje kulinarskih i sommelierskih vidika.Chef Jure Tomič potječe iz obitelji u kojoj se oduvijek velika pažnja poklanjala dobroj hrani. Već u ranoj mladosti imao je prilike jesti po dobrim restoranima, a kasnije je jednostavno - nastavio tim putem. Danas je vlasnik i chef Ošterije Debeluh, članice prestižnog udruženja JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe). Pobjednik je svjetskog prvenstva u pripremi tjestenine Barilla Pasta Word Championship, sudionik na svjetskoj izložbi EXPO u Milanu 2015 . Značajno mjesto u njegovoj kuhinji zauzimaju namirnice iz rodnoga mu kraja, a koje su se tradicionalno koristile u njegovoj obitelji. Vinska lista restorana Debeluh je opsežna i bogata, s naglaskom na lokalna vina i vinare.


Sve u svemu, izvrsno mjesto na kojem su mladi sommelier i kuhar mogli doista puno naučiti.

Prvi je na stipendiji bio Nikša Karaman koji je učio o vinima (15.11. – 15.12.2020.), dok je Tony Kuznin kuhao kod Jure od 15.01.-15.02. 2020.


„Bilo mi je super. Dosta toga sam naučio, sve je bilo jako dobro. Najviše su mi svidjele orecchiete s tikvicama i kozjim sirom - koje evo i sada radim doma za ručak! Naučio sam ponovno koristiti neke tradicionalne namirnice, kod Jure je pire najčešće od primarne namirnice – krumpira, ostali prilozi se mijenjaju, ali glavno jelo je jako važno. Osnovna namirnica je najvažnija, njoj se treba posvetiti i time se čuva tradicionalna kuhinja. Zanimljiv mi je bio i tartar od jelena, a bilo mi je jako drago kada mi je Jure predložio da i ja napravim neki desert, pa sam u klasični souffle dodao bijele čokolade i zelenog čaja, a Jure je taj desert stavio na svoju listu. Bila mi je čast biti kod Jure, ovom mu prigodom zahvaljujem kao i organizatorima FestiWinea koji su osmislili ove stipendije za mlade.“


Prisjetimo se i važne Jurine poruke za mlade kuhare :

„Mladi kuhar nikada ne smije zaboraviti od kuda je došao, kuda god da ode raditi, mora se sjetiti svojih okusa djetinjstva, primarnih okusa namirnica. Danas mladi previše podliježu s jedne strane modernim trendovima, a s druge - svi žele biti zvijezde. Jer jedno je kuhati i filozofirati, a drugo je kuhati, filozofirati i od toga živjeti, i dalje se razvijati, učiti, napredovati i graditi svoj put. Nema danas dobre kuhinje ako u njoj nema barem tri temeljca! A uz hranu, važan je pristup kuhara! Što ti vrijede zvjezdice i priznanja, ako nemaš osmijeh i „dobar dan“, ako nisi s ljudima, ako ne razgovaraš. Danas se gotovo svi chefovi u svjetskim restoranima pojave u sali, dođu se malo porazgovarati s gostima. I to gosti poštuju. A jako je važno – poštovanje ... „


Pozivamo vas i ove godine na Festiwine Gala večeru, koja će se održati 19.3.2020. u hotelu Palace (u restoranu Lenga). Gost-chef ovogodišnjeg izdanja bit će Vesna Miletić iz popularnog zagrebačkog restorana Tač. Cijena večere iznosi 700kn, a broj mjesta je ograničen. Stoga požurite s prijavama na info@dubrovnikfestiwine.hr.


Foto: Julio Frangen Foto

PR: Dubrovnik PartneR

0 views

Comments


bottom of page