top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Vina iz 'Rajske zemlje' – upoznajte vinariju ValentaSauvignon blanc 2023 istarske vinarije Valenta uskoro stiže na tržište, što je bio povod za okupljanje sommeliera, vinskih profesionalaca i predstavnika medija u zagrebačkom diWine baru. Obiteljska vinarija Valenta jedna je od rijetkih proizvođača sauvignona bijelog u Istri, gdje to i nije odveć popularna sorta. No, znalačka ruka vinara Valtera Valente, uz pomoć sinova Stivena i Ivice uspjela je od ovog vina napraviti pravo malo remek-djelo kojeg na tržištu često nestane već početkom srpnja.Vinar Valter Valenta - glava obiteljske vinarije smještene u Kaldiru
Vinar Valter Valenta - glava obiteljske vinarije smještene u Kaldiru

Vinarstvo u genima

Vinarija Valenta kao tržišni obiteljski projekt relativno je mlad – Valter je na nagovor sinova, koji su razradili kompletan poslovni plan i prezentirali ga ocu, na tržištu startao 2017. godine kada je napravljena i prva komercijalna berba. No, proizvodnja vina u obitelji seže unazad nekoliko generacija, a nije naodmet spomenuti i kako je Valter zanat dodatno ispekao tijekom staža u komercijali porečke Agrolagune.


Valter Valenta i Irena Lučić, vlasnica diWine bara
Valter Valenta i Irena Lučić, vlasnica diWine bara

Na 15 hektara vinograda u Kaldiru u blizini Motovuna, uzgajaju se – kao najvažnija sorta – malvazija istarska te sauvignon blanc, muškat bijeli i teran. Godišnja proizvodnja boca kreće se oko 55.000 butelja, sa trendom povećanja 10.000 boca godišnje kako bi se išlo u korak sa žednim tržištem koje sve više prepoznaje i traži upravo Valentina vina.

Iako za vinske susjede ima neka od najvećih imena hrvatske vinske scene, nikako ne možemo reći kako je vinarija Valenta u njihovoj sjeni. Štoviše, predano vinogradarstvo koje poštuje terroir sive zemlje, precizno podrumarstvo koje u prvi plan stavlja sortnost, kvalitetan marketing i izvrsna vrijednost za novac, faktori su koji čine da ovaj vinski brend bude sve traženiji iz godine u godinu.


Vinogradi Kaldirštine izvrsni su za uzgoj terana
Vinogradi Kaldirštine izvrsni su za uzgoj terana

Kaldir - raj terana na Zemlji

Kušanje je započelo čašom dobrodošlice – mladom Malvazijom 2023, posluženom uz grisine i čips. Uslijedio je Sauvignon 2023 uz kocke mozarelle u umaku od jogurta i vrhnja s dodatkom limuna, limunove korice, čilija i limunske trave. Uslijedila su dva terana – redovna linija iz 2020. godine, te Dionigi 2018, koji se puni isključivo u magnum boce. Položaji terana smješteni su na brdu Šubjent nedaleko Kaldira, na lokaciji koja se naziva Terre di Paradiso – što je već samo po sebi dovoljno za pretpostaviti kako je riječ o rajskom vinu (no, ne vjerujte nam na riječ, već svakako kušajte!). Kao šećer na kraju uslijedio je Muškat uz krekere sa skutom, sa posipom od pistacija i agavinim sirupom – uz unisoni zaključak kako to nikako nije (isključivo) „žensko“ vino.
Kako to ponekad biva nakon puno dobrog vina - ponetko i zapjeva. U ovom slučaju, bio je to popularni zagrebački operni pjevač Neven Paleček Papageno, kojeg je Valentin teran inspirirao na ariju iz Tosce. Valja napomenuti kako je Valentin sauvignon odnedavno uvršten na vinsku kartu diWine bara, smještenog na adresi Opatovina 29 iznad zagrebačkog Dolca, gdje ga možete kušati svakodnevno u radnom vremenu bara ili ga ponijeti kući nakon kupnje u diWine pop-up shopu. Živjeli!

 

 

---

Tekst: Irena Lučić, diWine Croatia

Foto: Irena Lučić, Marinko Petković, Milica Šundov, Đurđica Marković, arhiva vinarije Valenta

Comments


bottom of page