top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Jesu li turizam i enogastronomija budućnost Slavonije?

Petar Klarić i Zvonimir Paponja, studenti FTRR
Petar Klarić i Zvonimir Paponja, studenti FTRR

Slavonija i hrvatsko Podunavlje u posljednih su 10-ak godina zabilježili najveći odljev mozgova i najvišu stopu emigracije mladih ljudi u zemlje EU, u odnosu na bilo koji drugi dio Hrvatske. Ipak, čini se kako se u posljednje vrijeme stvari u ovom kraju mijenjaju na bolje. Možda je došlo vrijeme da Slavonci, oduvijek široka srca i široke ruke, napokon svoje tradicionalno enogastronomsko blago i gostoljubivost – unovče.


Game of Wines podržao je vinski brend Vinum Academicum sa bogatim vinskim nagradama
Game of Wines podržao je vinski brend Vinum Academicum sa bogatim vinskim nagradama

Hrvatski istok bilježi primjetan turistički napredak, zahvaljujući udruženom radu nekoliko županijskih turističkih zajednica na promociji destinacije te zahvaljujući vinarima i ugostiteljima koji podižu kvalitetu lokalne ponude. Jedan (smatramo, dosta bitan) kotačić u mehanizmu pozitivnih promjena svakako je i požeški Fakultet turizma i ruralnog razvoja.


Vlasta Pirnat, vinska promotorica i organizatorica kviza Game of Wines
Vlasta Pirnat, vinska promotorica i organizatorica kviza Game of Wines

Studenti testirali vinoznalce na vinskom kvizu

Uvjerili smo se u to na vinskom kvizu Game of Wines održanom u zagrebačkom diWine baru, gdje su fakultetski vinski brend Vinum Academicum i sam fakultet prezentirali studenti Petar Klarić i Zvonimir Paponja. Sjano je vidjeti mlade i obrazovane ljude iz čijih riječi proizlaze strast za profesionalnim pozivom (turizam i enogastronomija) i uvjerenost da, ne samo njih dvojicu, već i druge mlade ljude u Slavoniji, čeka svjetla budućnost i dobar život.


Kvizu su se pridružili i dugogodišnji eno-gastro novinari Marinko Petković i Sunčana Barušić
Kvizu su se pridružili i dugogodišnji eno-gastro novinari Marinko Petković i Sunčana Barušić

Cijeli kviz bio je odličan, ali najljepše od svega bilo vidjeti te lijepe i pametne mlade ljude koji daju veliku nadu u bolje sutra u ovom dijelu Hrvatske. Sjajno je bilo vidjeti kakav faks su napravili i kako su uspješni. Pričali smo o Požegi i o tome što je sve uređeno i što se sve obnovilo u njihovom gradu i okolici. Poželjela sam sve to vidjeti i stvarno im želim puno, puno sreće. Njihova strast za onim sto rade i njihovim krajem je zarazna!“ – komentirala je jedna polaznica kviza



U zabavnoj i poučnoj prezentaciji Petra i Zvonimira saznali smo da je chef „vatrenih“ Tomica Đukić jedan od predavača na enogastronomiji, vodili raspravu o tome je li graševina autohtona hrvatska sorta grožđa te saznali osnove organoleptičkog sljubljivanja hrane i vina. Naravno, svaka je poduka uvijek uspješnija uz – dobru kapljicu. Pijuckali smo Graševinu Academia godinu dana odležanu u slavonskome hrastu, vrhunski Chardonnay te prvoklasni Cabernet Sauvignon kojeg se ne bi posramile niti renomirane francuske vinarije.


Hrana i vino sve veći magnet za turiste

Enogastronomija postaje sve važnija odrednica destinacijskog turizma – hrana i vino ubrajaju se u prvih pet faktora presudnih kod izbora destinacije. Posljedično, porast potražnje za finom papicom i vrhunskom kapljicom doveo je i to povećane potražnje za školovanim kadrom - karijere u ugostiteljstvu i enogastronomiji svrstavaju se među najtraženije i najbolje plaćene poslove današnjice, s mogućnošću daljnjeg usavršavanja i razvoja.



To su prepoznali na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi, gdje su se odlučili investirati upravo u spomenuta usmjerenja. „Fakultet, koji je sastavni dio Sveučilišta J.J. Strosmayera u Osijeku, provodi visokoškolsko i cjeloživotno obrazovanje iz područja biotehničkih i društvenih znanosti fokusirano na znanstvenom i stručnom radu, osiguranju kvalitete, međunarodnoj suradnji i suradnji sa lokalnom zajednicom s ciljem brze zapošljivosti studenata. Naglasak stavljamo na osposobljavanje stručnjaka za obavljanje operativnih i upravljačkih poslova u selektivnim oblicima turizma, profitnom i neprofitnom sektoru te javnim organizacijama vezanim uz područje turizma. Studenti se osposobljavaju i za obavljanje operativnih poslova iz ostalih interdisciplinarnih područja povezanih s turizmom - poput elektroničkog poslovanja i programskog inženjerstva i računovodstva. A tu je i sve traženija enogastronomija u sklopu koje studenti uče čak i kako se pravi vrhunsko vino.“ – istaknuo je doc.dr.sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i poslovanje, koji je ujedno i glavni promotor vinskog brenda Vinum Academicum.


Studentica Lara Zadravec osvojila je 5. mjesto na ovogodišnjem natjecanju u poznavanju francuskih vina u Parizu
Studentica Lara Zadravec osvojila je 5. mjesto na ovogodišnjem natjecanju u poznavanju francuskih vina u Parizu

Hrvatski studenti uspješni u Europi

Iako je Fakultet „mlad“ tek godinu dana, kao institucija se etablirao ne samo među hrvatskim studentima, već i na međunarodnoj akademskoj sceni. Praksu turizma i enogastronomije ovdje rado pohađaju studenti iz Italije, Gruzije i Francuske. Istovremeno, naši studenti postižu izvanredne rezultate na međunarodnim natjecanjima. Primjerice, na jednom od najzahtjevnijih studenskih natjecanja u poznavanju francuskih vina, koje se održava u Parizu, naš gost, Zvonimir Paponja, prošle je godine osvojio visoko drugo mjesto, a njegova se mlađa kolegica Lara Zadravec ove godine plasirala kao peta.



Valja još napomenuti kako Vinum Academicum i njihove etikete Chardonnay, Cabernet Sauvignon kao i izbornu berbu Crnog Pinota možete trajno pronaći na vinskoj karti diWine Bara.

 

---

Tekst i foto: Irena Lučić, diWine Croatia

 

 

 

bottom of page