top of page
  • Writer's pictureIrena Lučić

Škrlet u čaši i ŠkrletOVO - Moslavina poziva ljubitelje vina


Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije, pod vodstvom župana Ivana Celjaka, početkom ožujka organizirao je manifestaciju “Škrlet u čaši”. Riječ je o inicijativi koja ima za cilj promovirati Moslavinu kao turističku i vinsku destinaciju te istaknuti kvalitetu lokalnih vina i vinarija.


Događanje je uključivalo i ocjenjivanje mladih vina, koje je privuklo veliki broj sudionika – na ocjenjivanje pristiglo je čak 37 uzoraka, od kojih je 15 bilo od profesionalnih proizvođača, dok su 22 uzorka poslali vinari hobisti.



Škrlet, moslavac i dišeća ranina autohtone su sorte Sisačko-moslavačke županije, na što je lokalna zajednica iznimno ponosna. Posebno mjesto među njima zauzima škrlet, koji je postao sinonim za ovu regiju zahvaljujući predanom radu vinara i udruženim naporima na njegovom brendiranju. Projekt suradnje s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu rezultirao je priznavanjem tri klona škrleta, što je uvelike doprinijelo prepoznatljivosti i traženosti ove sorte. Škrlet je danas omiljen u Moslavini, ali i šire, zahvaljujući svojoj svestranosti i prilagodljivosti različitim jelima i okusima.


Voditelji programa sommelier Tomo Jakopović i blogger Domagoj Jakopović Ribafish
Voditelji programa sommelier Tomo Jakopović i blogger Domagoj Jakopović Ribafish

U sklopu organiziranog studijskog putovanja, eno-gastro novinari imali su privilegiju provesti predivan dan u srcu Moslavine, posvećen upravo škrletu. Posjetivši tri vinarije – Cvanciger, Trdenić i Mikša – dobili su priliku dublje zaviriti u svijet ovog iznimnog vina te osjetiti koliko mu ljubavi i pažnje posvećuju vinogradari i vinari.


Ocjenjivana vina u okviru projekta "Škrlet u čaši"
Ocjenjivana vina u okviru projekta "Škrlet u čaši"

Lovro Miklaužić podijelio je s prisutnima priču o povijesti škrleta, a uz vino, posjetitelji su imali priliku uživati u degustaciji moslavačkih specijaliteta. Završni dio manifestacije obuhvatio je dodjelu nagrada najuspješnijim proizvođačima škrleta, među kojima se ističe Ivica Florijanović, osvajač Decanterovog zlata 2023.


Župan Celjak istaknuo je kako je manifestacija “Škrlet u čaši” dio šireg projekta za promociju turizma u Moslavini. Natječaj “Turizam plus” dodijelit će značajna sredstva za unaprjeđenje turističkih sadržaja, što će doprinijeti razvoju regije.


Vinar Iviica Florijanović koji je za svoj škrlet 2023 osvojio prestižnog zlatnog Decantera
Vinar Iviica Florijanović koji je za svoj škrlet 2023 osvojio prestižnog zlatnog Decantera

Ocjenjivanje mladih vina pokazalo je izuzetnu kvalitetu, unatoč izazovima koje je donijela 2023. godina. U kategoriji amatera pobijedio je Marijan Dolovčak iz Udruge vinara Sveti Bartol Letovanski vrh, dok je kod profesionalaca najbolji škrlet bio onaj Damira Košutića iz Kutine.


Manifestacija “Škrlet u čaši” istaknula je važnost škrleta na vinskom tržištu te pružila izvrsnu priliku moslavačkim vinogradarima i vinarima da pokažu svoje umijeće. S nestrpljenjem se očekuje sljedeća godina i nova prilika za okupljanje na ovoj sjajnoj manifestaciji, ali prilika za novo druženje sa škrletom ponovo se pruža ubrzo.




Naime, Ovnek se vraća u velikom stilu i dovodi pojačanje! I svi ste pozvani posjetiti ovogodišnje ŠkrletOvO u Ivanić-Gradu. Riječ je o manifestaciji koja se održava od 2018. godine s ciljem popularizacije ove moslavačke autohtone vinske sorte. Ove godine u program su uključeni vinari iz cijele Moslavine koji sa sobom donose sve stilove škrleta; pjenušce, mlade škrlete, macerirate, kupaže i još mnogo toga. Manifestacija je na rasporedu u subotu, 06.04. s početkom

 

Program ŠkrletOVA 2024

16:00h – 16:30h Panel pod nazivom „Pozicija  škrleta na modernoj vinskoj sceni“, moderator prof.dr. Zvjezdana Marković, sudionici: vinski publicist Saša Špiranec i izvanredna profesorica Ana-Marija Jagatić Korenika

16:30h – 18h Radionica na temu "Potencijali škrleta u gastronomiji“, moderator sommelier Tomislav Jakopović. Sljubljivanje različitih stilova škrleta sa zalogajima cijele Hrvatske.

19:00h – 23:00h Izlaganje i promenadno kušanje škrleta uz glazbenu pratnju“Oridano“ gipsy jazz benda.


Mjesta za radionicu i panel su ograničena, stoga molimo da ih rezervirate na vrijeme putem maila info@corkcroatia.hr. Cijena sudjelovanja je 20€ po osobi. Mjesta će se popunjavati po prijavi. Ulaz na kušanje je besplatno. Ukoliko Vam se svidi ponuda vina za 11€  uzmite čašu i 5 kupona (kaucija za čašu 5€, vraćaju se po povratku čaše) i uživajte u cjelovečernjem programu.

Parking ispred Hotela Sport je BESPLATAN, a u suradnji sa Taxi Petričević iz Ivanić-Grada (091 3320 300), vozite se po cijeni od 5€ po smjeru do 4 osobe,


Vidimo se u Moslavini!


---

PR&Foto: Ivana Pranjić, Cork Croatia

Pripremila: Irena Lučić, diWine Croatia

bottom of page